Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бюджетният ресурс за мерки срещу кризата е на изчерпване

Бюджетният ресурс за мерки срещу кризата е на изчерпване. Според финансовия министър Асен Василев средствата за 50 лв. надбавка към пенсиите са били бюджетирани от предишната власт до края на март, парите за бизнес мерките като 60/40 са били разписани до април-май, а за средствата за здравеопазване са се ползвали т.нар. буфери в бюджета. Впоследствие служебното правителство е изхарчило допълнително повече от 1 млрд. лв. за продължаването на тези антикризисни мерки чрез преструктуриране на бюджета, но тази възможност се изчерпва. Пред депутатите от три ресорни комисии - бюджетната, социалната и здравната, финансовият министър подчерта, че това са причините служебното правителство да поиска актуализация на бюджета.

Василев допълни, че ако бъде приета актуализацията, 535 млн. лв. ще бъдат насочени за социални мерки - актуализация на пенсиите от 1 октомври, плюс допълващи средства за всички социални програми, 430 млн. за бизнеса, 113 млн. лв. за избори, 335 млн. лв. за здравеопазване. Предстои да се направят разчети за средствата, необходими за обезпечаването на сигурността на границата с оглед очаквания мигрантски наплив от Афганистан. По думите му всички средства са налични заради приходи, постъпили в бюджета, над планираното, но парламентът трябва да санкционира изхарчването им. 

"Възможностите за преструктуриране на разходи в бюджета и за орязване на капиталови разходи са много силно ограничени", подчерта министърът на финансите.

Социални разходи

По-конкретно, 353 млн. лв. са за актуализация на пенсиите или продължаване на мярката с 50 лв., 86 млн. лв. подкрепа за отопление допълнително над това, което е заложено в бюджета, 72 млн. лв. надбавка по Закона за личната помощ, тъй като има допълнителен брой ползватели над тези, които са били предвидени, когато е правен бюджетът за тази година, 35 млн. лв. - надбавка за пенсионери с пенсия под линията на бедност.

Мерките за бизнеса

Асен Василев отчете, че 430 млн. лева са заложени за подкрепа на бизнеса. От тях 30 млн. ще бъдат насочени към авиопревозвачите. 

Най-голям дял имат 400 млн. лв. за мерки за фирмите. Основна ще бъде мярката 60/40, която в летните месеца се движи от 40 до 60 млн. на месец, но в месеците на висока заболеваемост и затворени бизнеси се движи около 100 млн. лв. на месец.

Пари за здраве

334 млн. лв. са заложени за здравеопазване. Перата са: 121 млн. здравноосигурителни плащания, 81 млн. 1000 лв. за медици на първа линия, 47 млн. за закупуване на допълнителни ваксини. Това е плащане по договор, който е подписан миналата година, което сега идва и трябва да се случи до края на годината, 35 млн. допълнително за резерв за лекарства за COVID - 19 и 33 млн. за 1000 лв. за персонал за второстепенните и 19 млн. лв. за допълнително поставяне на ваксина.

В рамките на дебата финансовият министър Асен Василев съобщи, че планира да намали разходите на министерствата за персонал с 10% от догодина. "Това допълнително би свило разходната част на бюджета и би освободило място за допълнителни инвестиции, за допълнителни социални разходи, за допълнителни трансфери, ако това е необходимо", каза Василев.

Следващата седмица Комисията по бюджет и финанси се събира, за да гласува на първо четене проекта за актуализация на бюджета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във