Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бюджетният дефицит се увеличава с 1.82 млрд. лв. заради сделката за F-16

Правителството увеличава бюджета на Министерството на отбраната с 2.1 млрд. лева. Това предвижда промяна в Закона за държавния бюджет, приет от кабинета на извънредно заседание в понеделник. Промените се правят заради покупката на осем нови изтребители F-16 Block 70. 

Предстои договорите с Вашингтон и актуализацията на бюджета да бъдат разгледани от Народното събрание. Съответните текстове вече са внесени в деловодството на парламента.

От "Дондуков 1" аргументират предложенията си, посочвайки, че самолетите са "от изключителна важност за националната сигурност и отбраната на страната, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС". В решението на правителството се казва също така, че сумата за военната техника ще бъде платена накуп, като се депозира в кратък срок по сметка на федералното правителство на САЩ. 

Чрез емитирането на дългови книжа финансовото министерство вече пое дълг в размер на 300 млн. лв. от вътрешния пазар. Други 200 милиона под формата на облигации ще бъдат поети следващата седмица. На брифинг след днешното заседание на кабинета зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов разясни, че това са част от стъпките, с които трябва да се осигурят 2.1 млрд. лв., с които да се финансира закупуването на военните самолети. Част от сумата ще бъде взета от бюджета на ведомството. Става дума за 270 млн. лева  първоначално предвидени за бойни кораби, които обаче няма да бъдат разходвани тази година. 

В проектозакона, внесен в парламента, се уточнява, че се предвижда увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1.829 млрд. лв. до 2.228 млрд. лева.

Изтребителите трябва да бъдат доставени до 2023 година. Първоначалните български изисквания бяха първите машини да пристигнат до две години след сключването на договора, но това няма да се случи. В бъдеще правителството планира да купи още 8 изтребители. Засега няма обявен срок за нови преговори с Вашингтон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във