Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бюджетният дефицит на САЩ надхвърли 1 трлн. долара

Бюджетният дефицит на САЩ достигна до 1,067 трилиона долара за първите 11 месеца на фискалната година, която стартира на 1 октомври 2018 г. Това е увеличение с 19% спрямо предходната фискална година, съобщи Министерството на финансите в четвъртък, цитирано от Wall Street Journal.

По този начин държавният дефицит на САЩ представлява 4.4% от брутния вътрешен продукт на страната. Същият дефицит през миналата година беше 898 млрд. долара.

Редица фактори водят до увеличаване на дефицита в САЩ, включително откакто през декември 2017 г. Конгресът прие исканите от президента данъчни намаления за 1,5 трилиона долара. Освен това, миналата година законодателният орган гласува за повишаване на разходите за вътрешни и военни програми.

Очаква се дефицитът да набъбва средно с по 1,2 трилиона долара за всяка от следващите 10 години, сочат данни от докладите на Бюджетната служба към Конгреса. Тя повиши прогнозата си за тазгодишния дефицит с 63 милиарда долара, след като Тръмп подписа двустранна двугодишна бюджетна сделка през лятото.

През август Конгресът прие споразумение, което ще увеличи разходите с допълнителни 320 милиарда долара през следващите две години и ще прекрати тавана на дълга до средата на 2021 г.

Комитетът, отговорен за федералния бюджет изчислява, че намалението на данъците през 2017 г. в съчетание с новите разходи на Конгреса ще добавят повече от 4,1 трилиона долара към федералния дълг на САЩ до 2029 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във