Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бюджетната комисия в ЕП се захваща с измамите в България

Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент ще обсъди в понеделник (12 юли) доклад за престъпленията в България, които нанасят щета на европейския бюджет. Това е видно от публикувания дневен ред за заседанието на комисията.

В доклада, който предстои да бъде обсъден от евродепутатите, се посочва, че в периода 2015-2019 г. Европейската служба за борба с измамите (OLAF) е открила измами и нередности в 1126 случая в България, свързани с европейските структурни и инвестиционни фондове и общата селскостопанска политика.

Посочено е, че това е съизмеримо с държави от Източна Европа, като Словакия, Чехия и Унгария.

Само през 2019 г. в България са засечени измами, засягащи финансовите интереси на ЕС, в размер на 685 000 евро. Те се отнасят до кохезионната политика и сферата на селското стопанство. Установени са и нередности за 13.9 млн. евро.

Комисията по бюджетен контрол се позовава на доклад на неправителствената организация "Център за изследване на демокрацията", в който се посочва, че "измамите с еврофондове в България са сравними с други дейности на организираната престъпност като трафик на хора или наркотици".

В доклада на Центъра изследване на демокрацията се казва също, че злоупотребите със средства от европейските фондове у нас варират между 70 млн. и 300 млн. лв. годишно. Или между 5% и 50% от стойността на финансирания проект.

С общ бюджет от 23.2 лева милиарда, потенциалните щети за програмния период 2014-2020 са между 1.16 млрд. и 3.48 млрд. лева.

Сред цитираните в доклада схеми са: фалшиво деклариране на собственост върху земя, неверни твърдения за притежание на животни, субсидии за фиктивни овощни и зеленчукови градини.

Специално са отбелязани злоупотребите с къщите за гости - нарушения са установени при 88% от 288 проверени къщи за гости. Според доклада нередностите при къщите за гости се оценяват на 46 млн. лева.

Отделно се споменават и програмите за енергийната ефективност. При тях се забелязват картелни споразумения между компаниите. 

Според последните данни на Европейската комисия България е загубила 1.2 млрд. лв. заради измами с ДДС, укриване и избягване на плащане на данъци, фалити и финансова несъстоятелност, при това загубите са само в рамките на 2018 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във