Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бюджетната комисия успя да изслуша кандидатите за заместник-председатели на КФН

В сянката на различни гейтове и поредните изцепки на депутата Антон Тодоров и на вицепремиера Валери Симеонов по една от националните телевизии, в петък след обяд в парламентарната Комисия по бюджет и финанси бяха изслушани кандидатите за заместник-председатели на Комисията за финансов надзор (КФН), съответно ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", и ръководещ управление "Осигурителен надзор", в регулатора.

Преди две седмици председателят на КФН - Карина Караиванова, внесе в деловодството на парламента своите нови предложения за постовете на двамата заместник-председатели с изтекли мандати.

Това се наложи, тъй като през юли депутатите не одобриха номинациите на икономиста Румен Соколов да отговаря за надзора над инвестиционната дейност и на  юристът Йордан Чомпалов - за контрол на осигурителния пазар, въпреки че Карина Караиванови ги определи като "безспорни професионалисти с безупречна репутация".

Днес кандидатите Бойко Атанасов и Диана Йорданова, бяха изслушани от Комисията по бюджет и финанси. Това отне на членовете й около 20 минути от времето им, като нямаше дори дебати и разисквания.

Въпреки това бившият изпълнителен директор на НАП Бойко Атанасов, който ще отговаря за дирекция "Надзор на инвестиционната дейност", и депутатът от ГЕРБ Диана Йорданова (заместник-председател на бюджетната комисия в момента), която се готви да оглави осигурителния надзор, очертаха приоритетите на бъдещата си работа в надзора.

И двамата номинирани се обявиха за корекция в модела на финансиране на надзорния орган, по-добра правна защита и адекватно възнаграждение на служителите. Все теми, които са заложени и в управленската стратегия на бъдещия им шеф - Карина Караиванова.

Според Бойко Атанасов комисията трябва да има основна роля в развитието на финансовите пазари, а най-важното в работата му ще бъде хармонизацията на законодателството с това на Европейския съюз и модернизация на административните услуги. Друга насока в дейността на Бойко Атанасов ще е въвеждането на обща база данни в комисията, а внедряването ѝ ще доведе до по-ефективен контрол. "Създаването на единен интернет портал, така наречената единна входна точка, е бъдещето  на капиталовия пазар. Това ще бъде приоритет", каза бившият шеф на НАП.

В момента само Ралица Агайн, която избрана в началото на 2014 г., да отговаря за застрахователния надзор, е с редовен (шестгодишен) мандат. Срокът за управление на другите двама членове на комисията е изтекъл преди 2 години и постовете са заети от временно изпълняващи длъжността.

Председателят на комисията Карина Караиванова зае поста преди година и има мандат до 2022 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във