Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бюджетната комисия разписа 4.7 млрд. лв. за здраве през 2020 г.

Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигуретална каса 2020 г. За гласуваха 13 народни представилите, а 7 бяха против. 

Предвидени са 4,74 млрд. лв. приходи и трансфери. Здравноосигурителните приходи са в размер на 4,64 млрд. лв., от които 3,10 млрд. лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и 1,53 млрд. лв. са трансфери за здравно осигуряване.

Разчетените средства за здравноосигурителни вноски се увеличават с 264,8 млн. лв. в сравнение със същите през 2019 година. Трансферите за здравно осигуряване за 2019 г. са разчетени с ръст от 139 млн. лв. спрямо 2019 г., който се дължи на промяна в размера на пенсиите, от увеличение на минималната работна заплата и ръста от 5 на сто от осигурителния доход, върху който държавата внася здравни вноски за безработните, децата, социално слабите

Разходите са в размер на 4,74 млрд. лв., а увеличението спрямо 2019 г. е 394,2 млн. лева. За медицински дейности са предвидени 2,85 млрд. лева, за дентални дейности – 179,80 млн. лв., а за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели – 1,24 млрд. лева.

Бюджетът предвижда също така запазване на здравноосигурителната вноска в размер на 8 процента. С проектобюджета се постига гарантиране на пакета здравноосигурителни дейности в обхвата на задължителното здравно осигуряване, като през 2020 г. за Националната здравноосигурителна каса са осигурени 394,7 млн. лв. допълнителни средства за разходи и трансфери.

Приоритети в бюджета на НЗОК за 2020 г. са подобряване на диагностиката, качеството и достъпа до комплексно лечение и засилване на ролята на профилактиката, заяви пред депутатите от Бюджетната комисия министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

От БСП и ДПС обявиха, че няма да подкрепят здравния бюджет.

Социалистите разкритикуваха финансовата рамка, защото не предвижда реформа в здравеопазването. 

"С интерес се запознахме с предложения проект на Министерски съвет за бюджет. Министър Ананиев малко ни подведе, защото той представи бюджетите както на Министерство на здравеопазването, така и на НЗОК. Вероятно ще трябва да ги коментирам като него. Запознахме се с интерес, защото очаквахме да видим методите, средствата за така широко прокламираната от министър Ананиев реформа в здравеопазването. За съжаление или са добре прикрити, защото ние не ги видяхме. Искаме да кажем, че има някои неща, които просто не могат да бъдат подминати. Подминати, защото ни липсва аналитичната част, на базата на която е изграден бюджетът. Вече знаем, че НЗОК няма аналитично звено", обясни депутатът от БСП доц. Георги Йорданов

Той обърна внимание, че за поредна година в бюджета приоритет е електронното здравеопазване. "Най-после трябва да стане тази електронна система, защото без нея никакво актуално планиране не може да стане", добави Йорданов и припомни препоръките на Световната банка, че трябва да бъдат намалени доплащанията за здравни услуги, но това не фигурира в проектобюджета. 

От ГЕРБ контрираха с аргумента, че има устойчиво повишаване на средствата в бюджета на НЗОК за 2020 година. "Относно критиките - да, здравеопазването е една изключително тежка материя за реформи. Тъй като те трябва да се осъществяват бавно, но сигурно ,за да може да се запази устойчивостта на системата. Тук очаквах шаблонните думи като "Това е бюджет, който е на статуквото". Тези думи някак ги забравихте. Реформите господа ще се видят и те ще се видят бавно, защото трябва да има съгласие в цялото общество", заяви депутатът Лъчезар Иванов.

Предстои бюджетът на НЗОК да бъде гледан на извънредно заседание в пленарна зала на 12 ноември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във