Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бюджетната комисия подкрепи Горанов за увеличаването на дълга

Комисията по бюджет и финанси подкрепи предложената от правителство актуализация на бюджета на първо четене. Проектът срещна одобрението на депутатите от всички групи, без БСП. 

Кабинетът предлага  достигане на бюджетен дефицит от 3.5 млрд. лева (около 3% от БВП) през 2020 и емитиране на нов държавен дълг до 10 млрд. лева.

На първо време държавата ще поеме нов дълг в размер на 4.2 млрд. лева. Със средствата Горанов иска да покрие очаквания бюджетен дефицит от 3.5 млрд. лв., както и сумата от 700 млн. лева, с която се увеличава капитала на Българската банка за развитие. Останалата част ще бъде активирана, само ако след кризата или в следващите месеци се налага осигуряването на допълнително ликвидно финансиране и на допълнителни финансови буфери.

С промените в Закона за държавния бюджет се предлагат и изменения в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Там трябва да бъде отразена мярката 60/40, с която се цели запазване на работните места в страната. За обезпечаване на необходимия ресурс по бюджета на Държавното обществено осигуряване за фонд „Безработица“ се предлага увеличаване на трансфера от държавния бюджет с 1,43 млрд. лв., в т.ч. 1 млрд. лв. за допълнителни разходи и 430 млн. лв. за компенсиране на очаквано неизпълнение на приходите по бюджета на ДОО.

Предстои още днес актуализацията на бюджета да бъде одобрена на първо четене и в пленарна зала.

През уикенда се дава възможност на депутатите да внесат промени между двете четения на законопроекта. Второто му обсъждане ще се състои в понеделник (6 април).

Facebook logo
Бъдете с нас и във