Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бюджетната комисия одобри премахването на законовия праг за дефицит в хазната

Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри на първо четене предложените от Министерския съвет промени в Закона за публичните финанси, които предвиждат премахване на законоустановения праг за бюджетен дефицит в размер на 3% от БВП.

Както "Банкеръ" вече писа, измененията се правят, защото заложеният дефицит за 2020 г. надхвърля тази бариера. Според разчетите на финансовия министър Кирил Ананиев държавната хазна в следващите три години неминуемо ще приключва на минус. Правителството фиксира бюджетен дефицит от 5.2 млрд. лв. за 2020 г. и още 4.9 млрд. лв. за 2021 г., тоест общо над 10 млрд. лв. за две години. Съотношението на дефицита спрямо БВП е съответно 4.4% и 3.9 процента и едва през 2023 г. се очаква дефицитът да намалее до 1.8% от БВП. 

Чрез промените в Закона за публичните финанси се разрешава на изпълнителната власт да надхвърли този размер на дефицита "при извънредно обстоятелство", каквото е например кризата вследствие на коронавируса. 

Другата ключова промяна е свързана с преразпределителната роля на държавата. В момента държавата може да преразпределя до 40% от БВП, т.е. разходите в бюджета като сума не трябва да са по-големи. Новата идея е от разходната част на консолидираната фискална програма бъдат извадени разходите по линия на Европейския съюз, т.е. от еврофондовете - планът за възстановяване на Европа и антикризисните схеми като инструмента SURE, по който страната ни получи заем в размер на 511 млн. евро.

В проектозакона се предвижда и неусвоените допълнителни разходи по бюджетите на министерствата да бъдат пренасочвани по други политики с решение на министъра на финансите. Според финансовото министерство по този начин държавата ще получи по-голяма гъвкавост при управлението на публичните средства и при премахването на ограниченията за усвояване на парите.

Предстои промените в Закона за публичните финанси да минат на първо и второ четене в пленарната зала.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във