Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бюджетната комисия одобри допълнителни 6,1 млн. лв. за НЗОК

Бюджетната комисия прие Законопроект за допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., внесен от Десислава Атанасова и група народни представители от парламентарната група на "ГЕРБ-СДС". Предложението бе прието единодушно от депутатите в комисията. С него се предоставят 6,1 млн. лева за разходи за персонал на Здравната каса, които вече са гласувани в актуализацията на бюджета за тази година. Целта на промените е да се разпише конкретен текст, за да се разпределят средствата.

С приемането на актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. са предвидени 6 млн. и 100 хил. лева. за разходи за персонал. Парите са необходими за увеличаване на основните месечни заплати на служителите на Касата във връзка с преминаването от 1 юли 2022 г. към НЗОК на дейностите по администриране на процесите, свързани с договаряне, отпускане, заплащане, предоставяне и контрол на помощните средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия ( ПСПСМИ) за хора с увреждания.

Управителят на НЗОК в срок до 10 август определя еднократно нов размер на индивидуалните основни месечни заплати на служителите, увеличен с еднаква числова стойност за всеки служител, без да надхвърля максималния размер на основната месечна заплата за съответното ниво и степен, смятан от 10 юли 2022 г. в рамките на разходите за персонал, предвидени в бюджета на Касата за 2022 г., е записано мотивите на законопроекта.

Допълнителните средства имат за цел да осигурят кадрови и финансов ресурс за осъществяване на дейностите по ПСПСМИ, включително и на допълнителни 100 щатни бройки за системата на НЗОК. Необходимите средства са 6 млн. и 100 хил. лева за 6-месечен период от юли до декември 2022 г. Те включват средства за възнаграждения за заплати и осигурителни вноски за сметка на работодателя, допълват вносителите на законопроекта.

Приетият законопроект ще премине на две четения в пленарна зала днес (29 юли), тъй като това е последният работен ден на 47-ия парламент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във