Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бюджетната комисия направи крачка назад за актуализацията

Комисията по бюджет и финанси ще обсъди с министъра на финансите Асен Василев предложената от служебното правителство актуализация на Бюджет 2021 в четвъртък (19 август). Това стана ясно по време на първото заседание на комисията, което се проведе още в деня, в който бе сформирана - 18 август.

Първоначалната идея бе в четвъртък директно да се гледа бюджетната актуализация на първо четене. Депутати от комисията обаче възразиха, че в проекта на служебното правителство има пропусната аналитична информация и несъответствия с разпоредби от Закона за публичните финанси. Затова бе решено първо да бъде изслушан финансовия министър Василев, а в следващите дни да се свика ново заседание, за да се проведе първото гласуване. По традиция то ще бъде съвместно със социалната и здравната комисия.

Според предварителния график, обявен от председателя на комисията Любомир Каримански (ИТН), при работата в максимално кратък срок актуализацията може да мине през парламента за две-три седмици. Днес Каримански бе определен за председател, а заместник-председатели са Кирил Ананиев от ГЕРБ, Румен Гечев от БСП, Георги Ганев от "Демократична България" и Петър Чобанов от ДПС.

След първото заседание на ресорната комисия се разбра, че актуализация на бюджета по-скоро ще има, макар и с изменения спрямо това, което предлага служебното правителство. От думите на Йордан Цонев от ДПС стана ясно, че повечето политически сили са поели ангажимент да актуализират бюджета, каквито са и обществените очаквания.

Ще припомним, че проектът за актуализация на бюджета бе внесен в парламента още на 2 август. Сформирането на постоянните комисии обаче приключи 16 дни по-късно, което забави дебата и изостри допълнително тона между президента Румен Радев, служебното правителство и политическите сили в парламента.

Предварително бе обявено, че "Има такъв народ" ще подкрепят повече средства за обезпечаването на сигурността по границата с оглед рисковете от нова мигрантска вълна. От ИТН обаче настояват повече пари да бъдат разпределени за увеличение на пенсиите. БСП и ИБГНИ заявиха, че ще подкрепят актуализацията на първо четене, но след това ще внесат свои предложения. Очаква се на първо четене служебното правителство да получи подкрепа и от "Демократична България". Засега най-твърда позиция "против" промяна на Закона за държавния бюджет държат от ГЕРБ.

Паралелно президентът Румен Радев отново призова политическите сили да поемат отговорност и да актуализират финансовата рамка, за да има достатъчно средства за посрещане на кризите. "Именно по гласуването на актуализацията на бюджета ще си проличи кои партии работят за хората, а кои за себе си. Ще бъде крайно безотговорно, ако и този парламент приключи без да състави редовно правителство и без да актуализира бюджета. Което означава, че ще остави следващия служебен кабинет с вързани ръце по време на криза", подчерта държавният глава.

*Статията е обновена в 15.32 часа на 18 август след заседанието на Комисията по бюджет и финанси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във