Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бюджетната комисия извади торба, пълна с изненади

S 250 b48506d0 c7bc 4ad4 b861 dee316f37f02

Народното събрание започна да излиза от зоната си на комфорт, в която парламентарното време, изтичащо като в пясъчен часовник, се пилееше в безплодно говорене, вместо да се творят закони и да се решават проблеми. Най-сетне има сформирани постоянни комисии, без които не може да бъде приет нито един законопроект. Особено внимание, дори за мейнстрийм медиите, предизвика Комисията по бюджет и финанси. Причината е повече от прозаична - бюджетната комисия е водеща по промените в Закона за държавния бюджет, който предстои да бъде актуализиран. Две седмици тези промени бяха неглижирани от депутатите и престояваха в деловодството на парламента.

 

На фона на предишните парламентарни комисии по бюджет и финанси тази изглежда като истински дрийм тийм. За председател на комисията бе избран бившият банкер с богат опит Любомир Каримански от ИТН. В комисията има двама ексфинансови министри - Кирил Ананиев от ГЕРБ и Петър Чобанов от ДПС. А също и вицепремиер, свързан с икономиката и покрит с печална слава от времето на Виденовото правителство - Румен Гечев от БСП. Към тях можем да добавим и един несъстоял се финансист №1 - Пламен Данаилов, който бе предложен от "Има такъв народ" във второто им проектоправителство. Чисто финансовата експертиза попълва и бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев. 

Присъстват и други бивши представители на изпълнителната власт, макар и с други ресори - ексминистърът на образованието Красимир Вълчев, както и бившата министърка на енергетиката Теменужка Петкова. Има и депутати, които няколко мандата са неизменна част от бюджетната комисия - Йордан Цонев от ДПС и бившият парламентарен шеф Димитър Главчев от ГЕРБ. Както и сравнително нови народни представители, които обаче през годините са доказали своите познания за икономиката и финансите - като Мика Зайкова и Георги Ганев.

Естествено, целият този професионален потенциал би имал смисъл само ако му се даде шанс да работи. За съжаление обаче перспективите за скоропостижно разтуряне и на този парламент отдавна са налице. Отделен въпрос е как тези хора, макар и експерти биха могли да работят заедно, при положение, че партийните им лидери са в непрестанна конфронтация.

Изненадващият състав на комисията обаче не бе единственият сюрприз. Такъв имаше и в първите й заседания. На 18 август бюджетната комисия се събра уж протоколно - за да приеме вътрешния си правилник за работа. Редом с това обаче реши да направи и крачка назад в процедурата по актуализация на бюджета. Първоначалната идея бе директно да се гледа бюджетната актуализация на първо четене. Но очаквано, депутатите от БСП, ДПС и ГЕРБ възразиха. Според тях в проекта на служебното правителство има пропусната аналитична информация и несъответствия с разпоредби от Закона за публичните финанси. Затова бе решено първо да бъде изслушан финансовия министър Асен Василев, а в следващите дни да се свика ново заседание, за да се проведе първото гласуване.

Речено - сторено. На 19 август министърът на финансите бе извикан в парламента. Но не сам - а с още двама министри и представители на още две парламентарни комисии. Изненадващо се стигна до общо заседание на бюджетната, социалната и здравната комисия, а от страна на изпълнителната власт компания на Асен Василев правеха социалният министър Гълъб Донев и здравният - Стойчо Кацаров. 

Най-големият сюрприз обаче бе предложението за започване на процедурата по избор на управител на Българската народна банка. В предварителния дневен ред за заседанието на бюджетната комисия за 19 август, освен изслушване на министрите, бе записано и разглеждането на проект на решение за изготвяне на процедурни правила за избор на управител на БНБ. Логично, това предложение идва от "Има такъв народ". Първо, защото председателят на комисията - в случая Любомир Каримански от ИТН, задава дневния ред на комисията. И второ, защото още в 45-ия парламент от партията на Слави Трифонов повдигнаха темата. Тогава депутатът Пламен Данаилов предложи да започне изготвянето на процедурни правила.

Желанието на ИТН да форсира избора на шеф на централната банка може би се обуславя от факта, че мандатът на сегашния управител г-н Димитър Радев изтече на 15 юли, въпреки че законът позволява той да ръководи БНБ до избора на нов гуверньор. Още по-съмнително бе, че "Има такъв народ" прокара предложението за изключително къс срок за издигането на кандидати - 3 дни, след като процедурните правила бъдат утвърдени в пленарната зала.

Оттук насетне всичко влиза в сферата на хипотезите. Първо, дали изобщо изборът на управител ще се случи в този парламент. Отделно, следва да се отбележи, че изборът на централен банкер отеква навсякъде по света - от Вашингтон, през Франкфурт до Токио. Именно поради тази причина, добрата практика е гуверньорът да се ползва с максимум политическа подкрепа, не само при гласуването в парламента, а и през целия си шестгодишен мандат. От видяното в последните два парламента, които не успяват да излъчат правителство, избраният за управител на БНБ ще има трудна задача. 

Освен това той ще трябва да избере двама подуправители, тъй като в рамките на 2021 г. изтичат мандатите на подуправителите на управленията “Емисионно” и “Банково” Калин Христов и Нина Стоянова. В случая номинациите се правят от управителя на Българската народна банка и се гласуват от парламента. 

Новото ръководство на БНБ ще трябва да има политически гръб при вземането на ключови решения за влизането на страната ни в еврозоната. Заложената индикативна дата в Националния план за въвеждане на еврото е 1 януари 2024 година. Както "Банкеръ" вече писа, дори технически погледнато, БНБ ще трябва да снабдява банките с еврови банкноти и монети, ще отговаря и за превалутирането на кредитите и депозитите, а и за изравняването на лихвените проценти у нас с тези във валутния блок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във