Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бюджетната комисия безмилостна за "бездимните цигари"

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси одобри на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които предвиждат увеличаване на акциза за т.нар. нагреваеми тютюневи изделия, познати още като "бездимни цигари". Петнадесет депутати подкрепиха предложенията,  докато седем бяха "против".  

Акцизната ставка на тези цигари ще стане 233 лв. на килограм тютюн. По този начин размерът на акциза за една кутия от тях ще достигне 40% от акциза на конвенционалните цигари. В момента ставката представлява 26% от цената на стандартните цигари. Това ще допринесе за увеличаване с между 15 и 30 млн. лв. на приходите в бюджета, заяви шефката на бюджетната комисия и основен вносител на предложенията Менда Стоянова. 

От БСП аргументираха отрицателния си вот, като посочиха, че предложенията се правят в разрив със Закона за публичните финанси, според който промени в данъчното законодателство не могат да се правят преди началото на процедурата по изготвянето и приемането на държавния бюджет. Социалистите упрекнаха ГЕРБ, че към законопроекта няма изготвена последваща оценка на въздействието, което също е задължително.

На заседанието на комисията присъстваха и представители на производителите на бездимните цигари. От "Филип Морис" изтъкаха препоръките на Европейската комисия, че е добре до момента, в който дойде време за разглеждане на съответната евродиректива, тези изделия да се облагат на най-ниското ниво на всеки един пазар, на който се предлагат. Компанията посочи също така, че тази препоръка се спазва от всички други държави, но не и от България.

Представители на компанията "Бритиш Американ Табако" пък заявиха, че тютюневите изделия "от ново поколение" трябва да се облагат с по-малък акциз спрямо обикновените цигари, защото ако двата акциза бъдат изравнени, това би поставило България като страна с най-високата акцизна ставка спрямо съседите. И това щяло да доведе до контрабанда. Даден бе пример със Сърбия, където акцизът бил от порядъка на 11 процента. 

Всъщност от 23 държави в ЕС, в които се предлагат бездимни цигари, те се облагат с 67% във Франция, с 49-50% от акциза за обикновените цигари в Испания и Италия. 43% и съответно 45% са ставките в Швеция и Португалия. Останалите са под 40%, включително и в Германия, Великобритания, Унгария и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във