Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бюджетната дупка на САЩ се e разширила петкратно през януари

Федералният бюджетен дефицит на САЩ се е раздул през януари до около пет пъти над равнището си отпреди година. Което се дължи на разходите, направени по пандемичната програма, предложена от администрацията на предишния президент Доналд Тръмп и одобрена от Конгреса в края на декември 2020-а.  

Бюджетната дупка е набъбнала до 162.8 млрд. долара през миналия месец срещу 32.6 млрд. долара през януари 2020-а, сочи отчет на финансовото министерство, публикуван на 10 февруари. През първите четири месеца на новата фискална година, която започна на 1 октомври 2020-а, дефицитът е достигнал рекордните за периода 735.7 млрд. долара срещу 389.2 млрд. долара година по-рано, преди да започне световното нашествие на коронавируса. 

Докладът на щатското финансово ведомство е първият, който отчита ефекта от приетия в края на 2020-а пакет от помощи в размер на 900 мрд. щ. долара и отразява обхвата на мерките за борба с рецесията. Същевременно, лихвените плащания на правителството по дълга на практика са намалели през текущата фискална година заради срива на кредитните разходи. Именно този факт изтъква президентът Джо Байдън като основен аргумент в защита на предложения от него и от съпартийците му от Демократическата партия план за допълнителни стимули за 1.9 трлн. щ. долара, които трябва да подкрепят потребителите и бизнеса в условията на поредната пандемична вълна.   

Разходите на правителството през януари са скочили с 35.2%, а приходите с едва 3.3% спрямо същия период на миналата година. Основен дял в харчовете имат плащанията по последната фискална програма от помощи, включително преведените по 600 долара на пълнолетните американски граждани.  

Тазгодишният бюджетен дефицит на САЩ може да надхвърли регистрирания му през 2020-а размер от около 3.1 трлн. долара, ако бъде приет последния фискален пакет на Байдън, сочат сметките на Комисията за отговорен федерален бюджет. Това ще бъде и най-големият дългов товар по отношение на размера на националната икономика след втората световна война. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във