Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бюджет 2021: Продължават да валят експертни критики

Правителството и все по-голяма част от експертната общност заформят своеобразен задочен спор за Бюджет 2021, който бе представен от Министерството на финансите преди няколко дни. 

Основните параметри на финансовата рамка предвиждат хазната да е с дефицит и през 2023 година. Правителството фиксира бюджетен дефицит от 5.2 млрд. лв. за 2020 г. и още 4.9 млрд. лв. за 2021 г., тоест общо над 10 млрд. лв. за две години. Съотношението на дефицита спрямо БВП е съответно 4.4% и 3.9 процента  и едва през 2023 г. се очаква дефицитът да намалее до 1.8% от БВП.

Притеснително е също така, че управляващите от ГЕРБ планират значително нарастване на държавния дълг. В проекта е записано, че в края на 2020 г. дългът ще достигне 28 млрд. лв. (23.5% от БВП), след като през септември правителството пласира еврооблигации на международните пазари за 5 млрд. лева. За следващата година е предложен таван за поемане на нов дълг до 4.5 млрд. лева. До 2023 г. обаче се очаква  държавният дълг да нарасне до 38.9 млрд. лева.

Дългов трап

С предложения Бюджет 2021 влизаме в дългов капан, смята икономистът проф. Димитър Иванов. Експертът е на мнение, че това не е антипандемичен бюджет, а е един предизборен бюджет.

"Следващото правителство ще трябва да запълни за 2-3 години дупка от 16.6 млрд. лв. минимум. 10 млрд. лв. ще е бюджетният дефицит заради раздаването на социални подаръци, с 1.1 се увеличава разходът за пенсионната система дългосрочно и през 2022 г. и 2023 г. идват два големи падежа по еврооблигации – 2.4 и 2.2 млрд. лв.", уточни проф. Димитър Иванов. 

Според Калоян Стайков от Института за пазарна икономика се наблюдават редица изненадващи разходи, които не са свързани със самата криза от тази година, нито с възстановяването, което се очаква да е догодина. Те са свързани с досега водената политика от правителството, която е в посока на увеличаване на доходи и на социални плащания, както и инвестиции в инфраструктурата. Стайков е на мнение, че Бюджет 2021 е по-скоро консервативен, отколкото реалистичен.

Изцяло предизборен

Бюджетът за 2021 г. е изборен бюджет и е направен, за да спечели колкото може повече гласове, казва и бившият финансов министър Симеон Дянков.

"Надявам се, че харченето ще отива към политики, които помагат на икономиката да се развива. В момента е насочено към това кои гласове могат да се спечелят", заяви Симеон Дянков.

Според финансиста и член на Фискалния съвет Любомир Дацов в проектобюджета се предлага някой да харчи едни огромни пари от нашите данъци, както и да се направят дългове, които да плащаме в бъдеще, за неща, които или са спорни, или противоречат на здравата логика. Той определи мерките срещу COVID-19, залегнали като политики в бюджета, като "миш-маш" и бе категоричен, че "голямото харчене и пилеене на пари" ще имат неясен ефект.

Правителствена контра

"Прибързано се направиха изводи за средносрочната бюджетна прогноза. Тя беше разработена в безпрецедентна ситуация. В бюджета има ясно изразени приоритети, основно насочени към мерки за преодоляване на последствията от кризата. Аз го наричам антипандемичен бюджет, тъй като в него са заложени над 3 млрд. лева за мерки за борба срещу коронавируса... Решили сме структуроопределящи неща, бюджетът е балансиран между Covid мерките и необходимостта от реформи в отделните системи“, твърди обаче министърът на финансите Кирил Ананиев и подчертава, че в рамката няма популизъм и предизборни обещания.

Социалният министър Деница Сачева също отхвърля експертните критики. По думите й значителна част от мерките в бюджета за 2021 година – повишаването на минималната работна заплата, на минималната пенсия, са заложени още в управленската програма и не могат да бъдат свързани с предизборна година.

"Несъстоятелна е хипотезата, че залагаме капан за следващите правителства. Ние се занимаваме с кризата и с проблемите на хората, затова не подадохме оставка, защото трябва да решаваме конкретни и реални проблеми. Реалните проблеми са тези – хората имат нужда от допълнителни доходи“, заяви Сачева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във