Банкеръ Daily

Хасан Адемов:

Бюджет 2021 прави намигване към предстоящите избори

Председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов се присъедини към критиците на Бюджет 2021, които определят финансовата рамка за догодина като предизборна. "Прави впечатление, че Бюджет 2021 образно казано прави едно намигване към предстоящите избори", обясни депутатът от ДПС.

Той даде пример с това, че никога в България осъвременяването на пенсиите не е ставало от януари. За първи път се актуализират минималният и максималният размер на пенсиите, при това осъвременяването е с 20%, става от януари. По думите му обаче това не е справедливо спрямо останалите пенсионери, които ще получат индексация в средата на годината и то само с 5%. Освен това е и лош знак към тези, които сега се осигуряват. Според депутата решението е в преизчисляването на всички пенсии, макар там разходът да е огромен. Tова се обещава от всички партии преди избори, напомни Адемов пред bTV.

Бюджет 2021 бе приет окончателно от парламента през миналата седмица. Отново обаче най-острият дебат за държавните финанси сякаш се проведе извън Народното събрание. Например президентът Румен Радев обяви, че Бюджет 2021 е разоряващ, а „следващият кабинет ще бъде поставен в изключително неблагоприятна ситуация – опоскана хазна, фалирали домакинства и бизнеси, липса на приходи и реформи, вероятно и социални напрежения, защото при този бюджет проходите няма откъде да дойдат и социалните разходи неминуемо ще бъдат спрени“.

Светкавичен отговор последва от вицепремиера Томислав Дончев и социалния министър Деница Сачева. Правителството не прие критиките на държавния глава, като отсече, че "да критикуваш е изкуство", а "чертаенето на апокалиптични сценарии е скверна технология за трупането на политически дивиденти“.

Въпреки споровете около бюджета стана ясно, че Румен Радев няма да наложи вето. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във