Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бюджет 2021 - големи харчове, никаква реформа

Петър Ганев

Втора остра експертна критика срещу проектобюджета на държавата за 2021 година. Икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика Петър Ганев е на мнение, че в някои от големите харчове в бюджета за 2021 година не се вижда никаква реформа, а социален елемент, но изкривен през политически възгледи и програми.

Правителството записва бюджетен дефицит от 5.2 млрд. лв. за 2020 г. и още 4.9 млрд. лв. за догодина. С ревизия на тазгодишната финансова рамка дефицитът набъбва с над 1.5 млрд. лева. "През септември един от въпросите беше как ще постигнем тези 3.5 милиарда до края на годината. По всичко личи, че правителството не само ще ги достигне, ще опита да достигне и до 5 милиарда. Очевидно това ще стане през доста капиталови разходи, което и в предни години сме го виждали – в края на годината се сключват договори за една или друга отсечка на магистрала. Иначе просто няма как да стигнем до тези 5 милиарда дефицит", обясни пред националното радио икономистът Петър Ганев. По думите му остава неяснота как точно и защо концентрираме такъв огромен разход в края на годината, при положение, че пандемията, най-тежкият й удар беше през март и април, началото на май.

Той акцентира, че отпадането на подоходния критерий за детските надбавки е заложено само за 2021 година. Според Ганев детските надбавки са един от примерите за безкрайно лошо направена политика: "Вместо да фокусираме там, където има бедност, където има проблем, в опит да дадем на всички, всъщност даваме по толкова малко, че ефект няма. И вместо да концентрираме, ние продължаваме да разширяваме."

Към това може да се добави и че след увеличението на минималната заплата от 2021 г. на 650 лв. се предлага замразяването й на това ниво през 2022 и 2023 година.

Харченето винаги е повече, когато предстоят избори, но дори в тази обстановка може да се направи разграничение между малко по-смислени политики и такива, при които по-скоро повдигаш вежди и не виждаш дългосрочния смисъл в тях, обобщи икономистът.

По-рано бившият вицепремиер Николай Василев също разкритикува Бюджетът за 2021 г., определяйки го като разхитителен, пълен с абсолютно хаотични решения. По думите му се раздават милиарди, с което след себе си управляващите ще оставят празна каса.

"Новият бюджет е предизборен. За бизнеса се дават някакви 300 млн. лв., което звучи като нула. Дават се пари на хората, които нямат нищо общо с кризата, което говори вече за липса на отговорност. Ако следващото правителство е реформаторско, трябва да изпие горчивата чаша и да върне социалните придобивки", обясни Николай Василев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във