Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бюджет 2021 е разоряващ, обяви президентът Радев

Президентът Румен Радев се присъедини към политиците, критикуващи проектобюджета на държавата за 2021 година.

"Правителството предлага разоряващ бюджет и огромни харчове без цели, без план, без ясни процедури, без обосновка за резултатите от тези харчове. Това е целта на режисирания скандал - да се отклонява вниманието. Коментарът ми е, че бюджетът е разоряващ“, заяви държавният глава. 

По думите му премиерът знае, че си купува спокойствие и власт с парите на гражданите. Нещо повече - заробва идните поколения с харчовете. Според президента още по-тревожното е, че огромните разходи без обществени поръчки се превръщат в правило.

Националният съвет за тристранно сътрудничество провежда във вторник онлайн заседание, на което социалните партньори ще обсъдят проекта на държавен бюджет за 2021 година, както и проектобюджетите на Държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса за догодина. Синдикатите, бизнесът и правителството ще разискват и по финансирането на мярката 60 на 40 за следващата година.

Очаква се Асоциацията на индустриалния капитал да се въздържи от подкрепа за проектобюджета. 

От КНСБ определят проектобюджета за догодина като „щедър“ заради предвидените близо 4.4 милиарда лв. повече като разходи.От КТ „Подкрепа" настояват за 50% ръст на разходите за издръжка на Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане и Главната инспекция по труда. И двата синдиката искат максималният осигурителен доход за догодина да е по-висок от предвидените 3000 лв. и искат поне 17 лв. минимално дневно обезщетение за безработица.

Засега правителството отхвърля критиките на експерти и опозиция срещу финансовата рамка. "В бюджета има ясно изразени приоритети, основно насочени към мерки за преодоляване на последствията от кризата. Аз го наричам антипандемичен бюджет, тъй като в него са заложени над 3 млрд. лева за мерки за борба срещу коронавируса", обясни финансовият министър Кирил Ананиев.

Министърът на труда Деница Сачева пък е на мнение, че значителна част от мерките в бюджета за 2021 година – повишаването на минималната работна заплата, на минималната пенсия, са заложени още в управленската програма и не могат да бъдат свързани с предизборна година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във