Банкеръ Daily

Симеон Дянков:

Бюджет 2021 е направен така, все едно кризата не продължава

Новият бюджет е направен така, все едно кризата не продължава и той ще трябва да се промени още през пролетта. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков от първото правителство на Бойко Борисов.

Според Дянков в бюджета за догодина има много социални мерки, които ще бъдат от полза, но няма достатъчно мерки в подкрепа на бизнеса - нещо, което не е проблем в други страни в Европа или в САЩ.

"Ще се окаже, че все повече пари ще се дават за сектори, които не са предвидени, и пролетта ще трябва да се промени бюджетът. Пари има, нови заеми не са нужни, но ще се налеят нови 3 - 5 млрд. лева в помощ на бизнеса", посочи бившият финансов министър. Той добави, че процентите в мярката 60/40 трябва да се увеличат в полза на работодателите и дори заплатите да се поемат изцяло от държавата.

Дянков посочи, че в другите страни от миналата седмица се въвеждат модели 90/10 и 85/15 в подкрепа на бизнеса: "Според мен това трябва да стане веднага в България и да не се чака следващата година. Да се увеличат процентите с готовност от следващата година, ако влезем в трета и четвърта вълна, да се стигне до 100% безвъзмездна помощ".

Ексминистърът на финансите поясни, че в бюджета за 2021 не са предвидени буфери за евентуална трета или четвърта вълна на коронавируса, а такива буфери трябва да има.

"Защо се харчат пари за отбрана сега? С кого ще се борим следващата година? Тези пари трябва да влязат за здраве и бизнес. Бюджетът така е направен, че все едно кризата не продължава", каза още Дянков пред бТВ.

"Безработицата ще се увеличи. Ще стане още по-тежко. Затова буферите отсега трябва да се изградят. Засега не се притеснявам от дългова спирала. Говори се, че сме взели пари от Европа, но ние нямаме проекти нито за бизнеса, нито в социалната сфера", изтъкна бившият финансов министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във