Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Бюджет 2018-а: опекоха пицата с пармезана

ГЕРБ си извоюва удобен бюджет

Стана традиция бюджетите на държавата да се приемат след продължителни, уморителни и често среднощни заседания. Депутатите за пореден път демонстрираха никому ненужен нормотворчески героизъм като на 29-и срещу 30  ноември обсъждаха Закона за държавния бюджет за 2018-а до 3 след полунощ. При това така се ентусиазираха, че от членове, параграфи, предложения и контрапредложения по тях, към 22.00 часа парламентаристите ни  гласуваха едно предложение на БСП за предоставяне на средства за Зографския манастир. Нищо лошо, но така  бе  пренаредена  разходната част на бюджета за Министерския съвет, което пък  ги задължаваше да преразгледат отново вече приетия чл.1 на закона. И  председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова направи  от трибуната в пленарната зала следното шокиращо съобщение: "Е, сега Министерският съвет остана без бюджет. Трябва да има прегласуване." И си спечели остри реплики и протести от страна на опозицията. Но прегласуването бе направено, защото управляващото мнозинство нямаше намерение отново да се връща към чл.1, в който са описани  всички основни приходи и разходи на държавния бюджет. След неговото приемане промените на стойностите, заложени в следващите членове, става много трудна,  да не кажем невъзможна. Затова най-важните дебати бяха именно около чл.1. Общият размер на заложените в него приходи в хазната е 23.52 млрд. лв., разходите са 11.92 млрд. лв., а субсидиите са 11.09 млрд. лева. При това положение заложеният бюджетен дефицит в проектозакона бе 623.5 млн. лева. В Консолидираната бюджетна програма за 2018-а този дефицит е с половин милиард повече заради европейските фондове, но на всички е ясно, че при такива числа в края на 2018-а бюджетът  ще приключи с  излишък, както през 2017-а.

Предложените от правителството приходи и разходи веднага бяха атакувани от опозицията. "Смятаме, че ГЕРБ не предлага нищо ново и различно. "Това, което виждаме, е, че ГЕРБ иска да налее повече пари в нереформирани системи. Нека да видим какво става с образованието - все повече деца отпадат от училище, все повече се увеличават онези, които са неграмотни. В здравеопазването увеличава се броят на закритите болници и броят на хората, които нямат достъп до здравеопазване. Що се отнася до бедността - вече близо 3 млн. са хората, които са на прага на  бедността. Демографската катастрофа става все по- голяма", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея в бюджета на ГЕРБ няма предпоставки за сериозен ръст в икономиката. "Няма как при този ръст на цените да очакваме, че потреблението ще се увеличава и това ще стимулира ръста. Според Държавната комисия за стокови борси и тържища животът поскъпва и няма как това да не се отразява на покупателната способност и на потреблението. Години наред ГЕРБ подценява умишлено приходите, които се разпределят в тази зала от Народното събрание, така както е редно, и има излишъци, които се разпределят извън тази зала, в Министерския съвет - субективно, без правила и без принципи, така както не е редно", заяви Нинова. Думите й предизвикаха реплика от страна на Менда Стоянова: "Вие предвиждате намаление на приходите от данъка върху физическите лица - 1.8 млрд. лева. Предвиждате увеличение на приходите от корпоративен данък с 216 млн. лв., но за да се постигне то, ние трябва да имаме ръст на брутния вътрешен продукт - 10.6 процента. Предвиждате приходите по ДДС да се увеличат с 1.1 млрд. лв., но за да постигнем това увеличение, ние трябва да имаме промяна нагоре - ръст в крайното потребление по текущи цени от 14%, за да стигнем това, което предвиждате. А това, което е предвидено в бюджета, е едва 6.5 процента. Тоест цялата тази схема, върху която вие градите повечето разходи, на практика означава 1.7 млрд. повече дефицит, уважаеми колеги, и ако господата отляво бъдат на власт и реализират този бюджет, 2014 г. ще ни се стори слънце", коментира председателят на бюджетната комисия.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев бе доста по-мек от народните представители от БСП. "За разлика от миналогодишния бюджет тук виждаме  един сравнително добре планиран брутен вътрешен продукт, на базата на който при съответния процент се получават и прилични приходи, бих казал, като планирани. Защото миналата година по това време от тази трибуна ние предупредихме, че бюджетът се съставя тенденциозно ленив по отношение на приходите и посочихме, че точно брутният вътрешен продукт е инструментът, през който това се случва, след което цяла година ни заливаха с някакви 2 млрд. преизпълнение, и след като се коригираха данните за брутния вътрешен продукт, се оказа, че всъщност няма никакво преизпълнение. Надяваме се тази година да не заливат много с подобни фалшиви новини за преизпълнение на приходите, защото такива нямаше. А и детайлният поглед на отделните видове приходи ясно го доказа" обяви Цонев.

Разгорещените дебати продължиха и засегнаха  всички детайли на следващите членове в проектозакона за държавния бюджет за 2018-а. Депутатите почти усъмнаха в Народното събрание и продължиха споровете си от 10 часа на следващия ден, на 30 ноември, като откараха до вечерта. Но след приемането на чл.1, както заявиха и много от ораторите, всякакви по-нататъшни спорове  бяха почти безсмислени. ГЕРБ успя да прокара поредния удобен за нея бюджет, в който е заложено неговото преизпълнение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във