Банкеръ Daily

Финансов дневник

Биткойнът за първи път прескочи 53 хил. долара

Биткойнът все по-уверено гледа нагоре и скача по ценовата стълбица. В търговската сесия той добави още 3.22% и в най-високата си стойност достигна до 53 262 хил. долара.

Както отбелязват специалистите, курсът на тази криптовалута много зависи от новинарския фон около нея. Най-напред основателят на  Tesla Илон Мъск съобщи за плановете да се инвестират в биткойни 1.5 млрд. долара, а също и че сега компанията ще приема плащания  в криптовалута.

В същото време основателят на другия технологичен гигант Uber - Дара Хосроушахи, е коментирал, че компанията засега не смята да инвестира в цифрови активи, но, е възможно, да започне да приема криптовалута като платежно средство.

Друга една новина също подсказва за нарастващия интерес към цифровите активи. Американският предприемач, компютърен програмист и бизнесмен .и създател на социалната мрежа  Twitter Джак Дорси и музикантът Джей-Зи са решили да инвестират във фонда за подкрепа на разработчиците на биткойн Btrust 500. За това съобщи основателят на  социалната мрежа на своята страница в Twitter. 

Заедно с това две големи американски банки обявиха, че ще извършват операции с криптовалута в интерес на клиентите си. Най-напред дойде новината от една от най-старите финансови организации Bank of New York Mellon Corp. Малко по-късно съпредседателят на JPMorgan и главен оперативен директор Даниел Пинто съобщи, че банката ще  поддържа търговията с биткойни, ако клиентите й покажат интерес към подобни операции. 

И още една новина, която също може да подпомогне поскъпването на биткойна, е свързана с Mastercard. Компанията обяви, че ще разреши на търговските мрежи да приемат плащания в криптовалута. 

Ако и други големи компании от S&P 500 продължат да правят изявления за готовността си да добавят именно биткойна в системата на своите плащания, то това, без съмнение, мигновено ще "налее"  ръст в цената на криптовалутата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във