Банкеръ Daily

Финансов дневник

Биткойнът удари ново дъно

Пореден спад отчете стойността на криптовалутата Bitcoin в четвъртък (1 февруари). Дигиталните монети се търгуваха за малко над 9000 долара. Отчетеният спад бе от около 10 процента. Според CNBC намалението се дължи на изказване на министъра на финансите на Индия Арун Джайтли.

Всъщност инвеститорите се опасяват от завишаване на регулациите по отношение на търговията с криптовалути в Индия. Дайтли на свой ред каза, че правителството "не счита, че криптовалутите са законно платежно средство и ще предприеме всички мерки за премахване на използването им при финансирането на незаконни дейности".

Един от стратезите на Уол Стрийт Том Лий още преди две седмици предвиди, че цената на криптовалутата ще се смъкне до 9 000 долара. Тогава той заяви, че това ще бъде "най-голямата възможност за купуване на биткойни през 2018 година". Лий предвиди също така, че в края на годината дигиталните монети ще се търгуват на цена от 25 000 долара.

"Много новини относно регулирането причиняват паниката на пазара", обясни ситуацията Ник Кърк, служител на компанията Cypher Capital, занимаваща се с търговия на криптовалути. Неговите очаквания Ethereum, да се представя много по-добре от основния си конкурент - Bitcoin. Кърк смята, че войната между Bitcoin и Bitcoin cash има негативен ефект.

В четвъртък стойността на Ethereum нарасна с 2% до 1 144 долара. Bitcoin cash се търгува за 1 348 долара след спад от 9 процента.

През седмицата Facebook обяви, че налага забрана за реклама на криптовалути в социалната мрежа. И по-конкретно рекламите, които "популяризират финансови продукти и услуги, които често се свързват с подвеждащи или измамни промоционални практики." Не стана ясно обаче дали забраната важи за всички криптовалути или само за Bitcoin.

Facebook logo
Бъдете с нас и във