Банкеръ Daily

Финансов дневник

Биткойн превзе бариерата от 1000 долара

Със старта на 2017-а година, цифровата виртуална валута биткойн (Bitcoin) успя да поскъпне към и дори над ключовата психологическа бариера от 1000 долара.

На една от платформите за електронна търговия - тази на компанията Coin Market Co., биткойнът поскъпна в началото на седмицата към 1025 долара, докато котировките на други от борсите за криптовалутата, такива като Bitfinex, Kraken и Coinbsae също показаха, че нейната стойност е надминала бариерата от 1000 долара, според информация на сайта Bitcoin.com.

По този начин основната криптовалута се търгува на нива, невиждани от ноември 2013-а година насам, когато тя удари исторически върхове около 1163 долара, като само в рамките на миналата година тя поскъпна с повече от 100% и някои анализатори очакват нейната цена дори да достигне през настоящата година до нива от около 3000 долара.

Цената на биткойн започна да нараства по-осезаемо след президентските избори в САЩ, които бяха спечелени от Доналд Тръмп, допринасяйки за рязко поскъпване и на щатската валута. Сред тези, които са най-агресивни купувачи на криптовалутата, са китайските инвеститори, тъй като по този начин те търсят защита на инвестициите си от обезценяващия се юан спрямо американския долар.

За поскъпването на биткойн към и над 1000 долара допринесоха и въведените от началото на 2017-а година нови правила в Китай за кешови транзакции, имащи за цел да ограничат изтичането на капитали от страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във