Банкеръ Daily

Заместник-управителят на Bank of England сър Джон Кънлиф:

Биткойн може да предизвика световен финансов срив

Висш британски централен банкер предупреди, че цифровите валути като биткойн могат да предизвикат финансов срив, освен ако правителствата не предприемат стъпки към строги регулации.

Сравнявайки растежа на криптовалутите със спиралната стойност на американските ипотечни кредити преди финансовия срив през 2008 г., заместник-управителят на Bank of England сър Джон Кънлиф заяви, че съществува опасност финансовите пазари да бъдат разтърсени след няколко години от събитие от подобен мащаб.

Биткойн и най-близкият му конкурент Ethereum се сринаха по-рано тази година, но се възстановиха, за да достигнат нови рекордни върхове. Анализатори напомнят, че преди един биткойн е струвал около 700 долара, докато днес стойността му достига 56 000 долара. От юли насам пък цената на Ethereum се е удвоила до 3500 долара

Позицията на Джон Кънлиф може да се окаже ключова поради важните постове, които той заема - съветник e на борда за финансова стабилност на Г-20, както и на Банката за международни разплащания. Очаква се мнението му за криптовалутите да привлече вниманието по високите етажи на властите в Лондон, Вашингтон и Токио.

Кънлиф каза, че макар финансовата индустрия да е по -силна от тази през 2008 г., правителствата трябва да бъдат предпазливи, когато третират финансовите иновации. Той подчертава, че спекулантите вече започват да теглят, за да купуват криптоактиви, което увеличава риска от срив, заразяващ по-широката финансова система.

Заместник-управителят на Bank of England посочва, че повечето такива активи нямат присъща стойност и са уязвими към големи корекции на цените. Другото му притеснение e, че крипто светът започва да се свързва с традиционната финансова система, но това се случва в до голяма степен без никакви регулации. 

"Рисковете за финансова стабилност в момента са относително ограничени, но те биха могли да растат много бързо, ако, както очаквам, тази област продължава да се развива и разширява с бързи темпове. Колко големи биха могли да станат тези рискове, ще зависи в немалка степен от естеството и скоростта на реагиране от регулаторните и надзорните органи", обобщава заместник-управителят на Bank of England сър Джон Кънлиф.

Facebook logo
Бъдете с нас и във