Банкеръ Daily

Финансов дневник

Биткойн еуфорията срещу архаичните ковчежници

Корпоративният гигант Tesla и един от най-богатите хора в света Илон Мъск предприеха дързък ход, инвестирайки 1.5 млрд. долара от валутните резерви на компанията в биткойн. Последва и решението на Мъск и Tesla да започнат да приемат дигиталната монета като платежно средство при покупка на автомобили. Това доведе до поредна еуфория на пазара на криптовалути и биткойн се изстреля до нови исторически висини от над 48 000 долара. За така наречените конвенционални финансисти обаче не остана друго, освен да се почесват по главите в недоумение. 

Някои измежду "ковчежниците" от по-старото поколение сякаш се затрудняват да си обяснят решението на Мъск и Tesla. В последните дни се чуха критики от рода, че покупката на Илон Мъск е "рискована", "необичайна" и че няма да доведе до стабилизиране на пазара и той ще остане силно волатилен. В коментарите се лансираше тезата, че акционерите на Tesla са изложени на риск заради колебанията в цената на биткойн. Като пример се даваше сривът по време на мечия пазар през 2018 г. и дъмпинга с 50% през март 2020 година.

За привържениците на биткойн ходът на Мъск и Tesla е съвсем аргументиран - криптомонетата е най-добре представящия се актив в последните десет години, увеличавайки цената си с почти 9 000 000% и надминавайки всички останали активи. Затова не е изненада и признанието на Илон Мъск, че закъснял с тази инвестиция и е трябвало да купи биткойни още преди осем години.

Tesla не са пионерите

Вече има и примери за успешна корпоративна инвестиция в дигитална валута. От август 2020 г. компанията за бизнес разузнаване, мобилен софтуер и облачни услуги MicroStrategy започва ударно да купува биткойн. С инвестиция в размер на 1.1 млрд. долара тя придобива 71 079 биткойна. При текущата цена на монетата портфейлът на MicroStrategy вече струва 3.3 млрд. долара, т.е. компанията е реализирала 200% печалба. 

Пред телевизията CNBC главният изпълнителен директор на MicroStrategy Майкъл Сейлър оспори твърденията за волатилността на биткойн, като изтъкна, че задържането на валутни резерви е донесло "стабилни" загуби за акционерите от 75% в последните 10 години. Докато инвестицията в биткойн води до "нестабилна" печалба от 100% на всеки шест месеца, добавя Сейлър.

"Компаниите, които преобразуват своите долари в биткойн, вземат необслужван актив - пари - и го превръщат в най-добре представящия се актив. От десетилетие биткойнът расте с около 230%  на година. Предпочитам да имам колебливо поскъпване при 230% годишно, отколкото стабилно обезценяване при темп от 15-20% годишно", категоричен е Майкъл Сейлър.

Освен MicroStrategy, гиганти като Square, PayPal и Visa обявиха инвестиции и инициативи, позволяващи биткойн плащания на техните платформи.

Централни банкери от старото време

Засега водещите централни банки в западния свят се явяват най-големите критици на търговията с криптовалути. И не дават индикации, че ще преосмислят позицията си в скоро време. Федералният резерв не излиза с позиция - възнамерява ли да задуши инвестициите в биткойн със строги регулации.

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън обаче не е сред привържениците на криптоактивите. По време на изслушването си в Комисията по финанси в Сената Йелън обвърза криптовалутите със схемите за пране на пари и финансиране на тероризма.

"Криптовалутите са особено притеснителни. Мисля, че много от тях се използват в сделки за незаконно финансиране", обясни Джанет Йелън в отговор на въпрос от сенаторите. 

Бившата шефка на ФЕД заяви още, че иска да "проучи начини, по които можем да ограничим тяхното използване и да се уверим, че прането на пари не се случва по тези канали".

В Европа също не липсва желание "биткойн да бъде сложен под контрол".  

"Биткойн е силно спекулативен актив, който е част както от дребни схеми и интереси, така и от незаконни дейности като прането на пари", заяви преди месец президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард. Лагард предложи да се създаде регулация на глобално ниво, която може да бъде договорена от богатите държави във форматите G-7 или G-20.

Коментарът на Лагард дойде на фона на мрачното предупреждение на Британската комисия за финансов надзор, че: "Инвестирането в криптовалути или инвестициите и заемите, свързани с тях, обикновено включват поемането на много високи рискове за парите на инвеститорите. Ако потребителите инвестират в тези видове продукти, те трябва да бъдат готови да загубят всичките си пари". 

Освен това притесненията на британската FCA включват нестабилността на цените, сложността на предлаганите продукти и липсата на регулация за защита на потребителите при много от продуктите.

Големият въпрос в момента е 

кой корпоративен титан в Америка ще последва Tesla и Илон Мъск. 

В момента най-шумните призиви са за инвестиция от страна на Apple. Тези призиви отиват отвъд придобиването на дигитални монети. Масово привържениците на биткойн искат от Apple да придобие или да създаде борса за търговия с криптоактиви. 

Наскоро подразделението на Федералния резерв в Сейнт Луис публикува доклад за децентрализираните финанси. В доклада се посочва, че в момента  децентрализираните финанси са все още малка ниша в сравнение с традиционните финансови услуги, но увеличаването им може да доведе до промяна на парадигмата във финансовата индустрия. Както и да допринесе за по-стабилна и прозрачна финансова инфраструктура.

Дали всичко това ще се случи в голяма степен зависи от регулаторните препятствия, които централните банки ще изградят и как впоследствие те ще бъдат преодолени. Основната пречка е, че криптовалутите трябва да станат легални в очите на правителствата и регулаторите. А това към днешна дата изглежда трудно постижимо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във