Банкеръ Daily

Финансов дневник

Битката за "Монте Паски" влиза в дискусионна фаза

Дребните акционери на "Банка Монте дей Паски ди Сиена" ще бъдат защитени от каквито и да било загуби, ако проблемният кредитор бъде погълнат от "Уникредит", споделят добре информирани лица.

"Уникредит" и италианското министерство на финансите обсъждат различни опции за предпазване на собствениците на дългови книжа на "Монте Паски" от финансови щети, ако сделката бъде осъществена. Включително, ако втората по големина италианска кредитна институция поеме пасивите на негарантираните облигации. Преговарящите са постигнали принципно съгласие за решаване на проблема, но дискусиите все още са в начална фаза.

След новината облигациите за 750 млн. евро на "Монте Паски" с купон 5.375% и падеж през 2028-а ограничиха в началото на август загубите си до 77 евроцента за едно евро номинал.  

"Уникредит" информира през миналата седмица, че е започнала разговори за покупката на най-старата банка в света. Това е и предпочитаното от Рим решение за изпадналия в беда кредитор. Страните вече са одобрили предварителните условия за трансакцията, която трябва да е капиталово неутрална за купувача, да изключва лошите кредити на "Монте Паски" и всякакви извънредни правни действия. А също и да гарантира адекватна защита от други потенциални кредитни рискове.

Политически вопли

"Уникредит" трябва да осъществи сложен проучвателен процес през август, така че сделката все още е далеч от полагането на подписи. Силният политически натиск от страна на всичките водещи партии в правителството на премиера Марио Драги, които са против поглъщането, може да усложни приключването й и евентуално да я направи "по-солена" за италианските данъкоплатци. 

"Монте Паски" се е превърнала в огромен товар за италианската държава още от първата спасителна финансова инжекция на кабинета през 2009-та. След още две спешни държавни намеси и над 8 млрд. евро публични средства, тя все още не е успяла да се върне на печалба, а Рим трябва да ликвидира държавното участие в нея до края на годината, според споразумението с Брюксел.

При сегашните условия на главния изпълнителен директор на "Уникредит" - Андреа Орсел, сделката ще струва 10 млрд. евро на правителството, ако се отчетат данъчните отстъпки за банковите трансакции, обезщетенията за хилядите служители, които се очаква да бъдат съкратени, и правните рискове, свързани с управлението на "Монте Паски. 

Загуба на работни места

Италианската Демократическа партия под ръководството на Енрико Лета ще понесе най-сериозни щети от операцията, защото "Монте Паски" ще загуби влиянието си в Тоскана. Лета се състезава за депутатското място на Пиер Карло Падоан като представител на Сиена, след като бившият министър на икономиката се отказа от него, за да стане председател на борда на "Уникредит". 

Областният управител на Тоскана - демократът Еудженио Джани, настоява евентуалната продажба на "Монте Паски" на "Уникредит" да бъде обсъдена с профсъюзите и да се вземе предвид вековната връзка на най-старата банка в света с финансите на града. Сделката ще наложи съкращаването на около 6 хил. работни места - мнозинството в Тоскана. 

Лидерът на "Лигата" - Матео Салвини, също се включи в политическите претенции заявявайки, че "Монте Паски" не бива да бъде продавана под реалната й стойност и че тя трябва да се запази като регионална банка. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във