Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Бисер Петков ще реже ранните пенсии

Новоизбраният управител на Националния осигурителен институт Бисер Петков се обяви срещу ранното пенсиониране. В момента има действащи текстове, които предвиждат постепенно нарастване на осигурителния стаж и после на възрастта за пенсиониране. Но големият проблем е, че много хора започват да черпят от системата много по-рано, поясни той и обеща да направи всичко възможно хората с ранно пенсиониране да намалеят.


За първите седем месеца е налице изоставане в приходите в НОИ спрямо планираното за този период с 208 млн. лв., обяви Петков. Общите усилия на НОИ и на НАП е да се направи всичко възможно този текущ дефицит да се свие максимално, добави той. Петков посочи, че общо осигурените лица у нас са 2.6 милиона. Но данните сочат, че броят на осигуряваните лица намалява, а пенсионерите се увеличават. Според него причините са комплексни. Вероятно дава отражение и безработицата, а вероятно и заради хората, които по някакъв начин преминават в сивата икономика, а и демографските процеси влияят върху този процес.


Бисер Петков съобщи, че на този етап не е предвидено увеличаване на осигурителните вноски. Пари за пенсии ще има, но е твърде рано е да коментираме каквото и да е по бюджета за националното осигуряване за 2012 г., това може да се коментира през октомври, посочи той.


Една от стъпките за модернизация на Националния осигурителен институт е да се разшири наборът от електронни услуги, които предлага, и да се обнови интернет страницата му. Това ще стане чрез развитие на информационните системи, посочи Петков. В момента могат да се правят справки, да се подават някои видове декларации, но ние ще разширим тези услуги, обеща той.


Върху мен не е оказан политически натиск и не очаквам да бъде оказан такъв. Не съм човек на Симеон Дянков, с него контактите ми се са на чисто професионално ниво, отрече в сутрешния блок на NOVA TV Бисер Петков слуховете, че е човек на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Изборът на бившия заместник-шеф на Комисията за финансов надзор по време на тройната коалиция бе подкрепен на 8 септември от 91 депутати, трима бяха против и 22-ма се въздържаха.


Петков заяви, че за него е важна подкрепата не само на управляващата партия, а и на останалите парламентарни групи. Възприемам себе си като експерт, обяви той и допълни, че ще се старае да запази добрите традиции в осигурителния институт. Новоизбраният шеф на НОИ каза още, че ще работи максимално с целия екип на института и ще разчита на подкрепата на парламента и на другите институции, ангажирани със социалното осигуряване. При обсъждането на кандидатурата му депутатът от ДПС Хасан Адемов заяви, че ПГ на ДПС е била готова да подкрепи номинацията, но само ако е имало предварителни консултации.


Председателят на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев от БСП заяви, че в левицата уважават Бисер Петков, но се надяват той да не се влияе от мнението на премиера и на министъра на финансите Симеон Дянков. Тъй като Петков е бил част от екипа на т. нар. тройна коалиция като заместник-председател на Комисията за финансов надзор, Коалиция за България ще гласува въздържал се, каза Стойнев.


Бившият социален министър в правителството на тройната коалиция Емилия Масларова изтъкна, че Бисер Петков е един изключителен специалист. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) заяви от своя страна, че няма преки впечатления от работата на Петков, но каза, че при изслушването му пред ПГ на ГЕРБ кандидатът се е справил отлично и има идеи как да бъдат решени ключови проблеми.


Според Адемов обаче квалификацията на Бисер Петков - експерт в областта на капиталовите пенсионни схеми, поставя въпроса какъв тип пенсионна система оттук нататък ще наложи правителството. Дали ще бъде въведена капиталовата пенсионна система, или ще остане и занапред балансираният модел между солидарните и капиталовите схеми, каквато е препоръката на Европейската комисия. Предизвикателства пред Петков са и ниските пенсии, постоянно задълбочаващият се дефицит в бюджета на ДОО, предупреди Хасан Адемов.


НОИ остана без управител през май, след като Христина Митрева подаде оставка заради критики на премиера и на финансовия министър Симеон Дянков, че не е разчела правилно приходната част на бюджета на института.


За номинацията на бившия заместник-шеф на Комисията за финансов надзор (КФН) стана ясно още през юли, но тогава от ГЕРБ поискаха поне още двама кандидати и отложиха избора на нов управител на институцията за есента. Депутатите лансираха заместник-шефката на парламентарната социална комисия Светлана Ангелова, но имаха разногласия по въпроса с Дянков.


Тихомълком надзорният съвет на Национално осигурителния институт е приел отчет за първите шест месеца на годината. За този период трябваше да бъдат събрани 2.02 млрд. лв., но вместо това в касата на института са постъпили 1.85 млрд. лева. Оттук нататък всичко е в ръцете на Бисер Петков, от който ще се съберат и заложените в бюджета постъпления от 4.04 милиарда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във