Банкеръ Daily

Финансов дневник

BIS увеличава броя на членовете си

Банката за международни разплащания (BIS) е поканила централните банки на Кувейт, Мароко и Виетнам да станат членове на институцията. Това е първото разширение на базираната в Базел "банка на централните банки" от 2011-а насам и с него членовете й  нарастват  до 63.

"Регулярното преразглеждане на членството в BIS гарантира, че числеността на участващите ще съответства на глобалния профил на банката и на пълномощията й да подпомага и да популяризира паричната и финансовата стабилност в света", коментира в официално изявление управителят на Бундесбанк - Йенс Вайдман, който е и председател на борда на BIS.  

Комисията за глобалната финансова система и Комисията  за пазарите, които работят под егидата на BIS, също ще увеличат  членовете си . За участие в първата структура са поканени Аржентина, Саудитска Арабия и Тайланд. Членове на втората ще станат Индонезия, Малайзия и Турция. Русия и Южна Африка пък   ще бъдат представени и в двете. 

С промените се увеличава присъствието тук  на представителите на  развиващите се икономики - във всяка от комисиите те ще бъдат по  около две пети от членовете й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във