Банкеръ Daily

Финансов дневник

BIS работи по виртуална валута на централните банки

Бордът на директорите на Банката за международни разплащания е определил на 10 ноември французина Беноа Кьоре за ръководител на ново поделение на институцията - Иновационен център. Той трябва да засили международното сътрудничество между централните банки в областта на най-модерните финансови технологии. А първата му задача ще е да разработи публични алтернативи на частните инициативи за цифрови валути каквато е Libra на "Фейсбук". 

Господин Кьоре ще встъпи в длъжност на 15 януари 2020-а с петгодишен мандат. От януари 2012-а той е член на изпълнителния борд на Европейската централна банка, а от 2013-а председателства Комисията за разплащания и пазарни инфраструктури, която отговаря за международните и европейските отношения, пазарните операции, пазарната инфраструктура и разплащания и упражнява надзор върху разплащателните системи. Кьоре ръководи и излъчената от Г-7 работна група за създаване на глобална "устойчива" цифрова валута (stablecoin) и е съпредседател на работната група на Борда за финансова стабилност. Осемгодишният мандат на французина в ЕЦБ изтича на 31 декември 2019-а. 

Банката за международни разплащания (BIS) и самият Кьоре "агитират" отдавна за създаването на международна дигитална парична единица в противовес на различните частни инициативи в тази област, най-значимата от която е Libra и която дефакто разбуни духовете във финансовата общност. Основната цел на световната виртуална монета ще е да подкрепи финансовата стабилност и да улесни финансовото включване на милионите жители на планетата, които нямат достъп до банково обслужване. 

Генералният мениджър на BIS - Агустин Карстенс - убеден привърженик на stablecoin (цифрова парична единица, чиято стабилност се поддържа от валутите, които я гарантират), е подчертавал нееднократно огромната роля на иновациите за по-доброто функциониране на интернационалната финансова система. В този смисъл Иновационният център на ръководената от него институция ще трябва да идентифицира и да разработи задълбочен анализ на жизненоважните тенденции в технологиите, засягащи централните банки, и ще има безпрецедентните правомощия да прибави нов актив в публичните монетарни продукти. 

Първоначално поделението за иновации на BIS ще работи в три местонахождения: Швейцария, Хонконг и Сингапур. В първите две вече са създадени центрове съвместно с Швейцарската централна банка и с Хонконгския паричен орган (играещ ролята на централна банка). Третият ще бъде открит на 13 ноември в сътрудничество с паричните власти на Сингапур. Следващите центрове - на Новия и на Стария континент - ще са част от втората фаза на приложение на иновационната политика на "банката на централните банки" (бел. ред. - както  още  наричат Банката за международни разплащания).

Първата задача на господин Кьоре ще е в сътрудничество с Националната банка на Швейцария да създаде цифрова валута на централните банки за предлагане на услуги на едро, осъществявани чрез т. нар. "технология на разпределените регистри" (DLT). (Бел. ред. - при този вид проекти достъпът до дигиталната валута ще бъде ограничен до банките и до другите финансови институции и целта ще е потоците от разплащания  да се поддържат в рамките на съществуващата финансова система, по-бързо и по-евтино.) Официални представители на BIS смятат, че централните банки трябва да обединят ресурсите си, за да се защитят от вероятна "подривна" конкуренция от далеч по-добре финансирани съперници от частния сектор. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във