Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БИОХИМ СИ КУПИ СГРАДА ЗА 12 МИЛИОНА ЛЕВА

БИОХИМ е платила на БНБ 12 млн. лв., за да си купи сградата на ул.Иван Вазов, в която се намира централата й. Операцията по покупко-продажбата е била извършена на 29 декември 2000 г., след като вицепремиерът Петър Жотев, който е и председател на надзорния съвет на БИОХИМ, близо месец е обмислял нейната целесъобразност.
Централната банка от доста време се опитва да продаде въпросната сграда, за която БИОХИМ плащаше наем. През 1999-а и 2000 г. на няколко пъти се обсъждаше възможността сградата да бъде купена от Банковата консолидационна компания, която на свой ред да я апортира в капитала на БИОХИМ. Тази идея обаче така и не бе реализирана, тъй като БКК промени подхода.
На 20 септември 2000 г. общото събрание на БИОХИМ взе решение да увеличи капитала й с 12 млн. лева. Парите бяха внесени през октомври от БКК, която притежава 99.9% от банката. На 29 декември тези средства са използвани от БИОХИМ за покупката на сградата на Иван Вазов.
Отново на 29 декември 2000 г. БИОХИМ подписа с Кремиковци договор за преструктуриране на дълга на предприятието към банката, чийто размер е 7.9 млн. лв. (от тях 2.1 млн. лв. са неплатени лихви). В деня на подписването на договора Кремиковци е погасил 870 хил. лева. Схемата за погасяването на дълга предвижда до края на май 2001 г. предприятието да внесе останалите 1.23 млн. лв. по неиздължени лихви. Едва след това банката ще намали главницата по задължението на Кремиковци с 450 хил. лева. Така целият дълг на металургичния комбинат към БИОХИМ ще се свие до 5.35 млн. лв. и трябва да бъде погасен за две години с лихва 9.5 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във