Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БИОХИМ - НОВАТА САГА НА ЖОТЕВ

ПРЕГОВОРИТЕ С ХЕБРОСБАНК ЗАЦИКЛИХА

Продажбата на БИОХИМ пак се отлага. Предизборно време е и управляващите трябва много да внимават. Пък и двигателите на сделката - Петър Жотев и Муравей Радев, като политически лица, министри и водачи на листи - първият в Бургас, а вторият в Пловдив-област, трябва да си помислят за имиджа пред електората.
Решението на съвета на директорите на Банковата консолидационна компания, чийто председател е Муравей Радев, а изпълнителен директор - Петър Жотев, по продажбата на БИОХИМ се отложи на 8 май с десет дни. Официалната причина за това е, че на 7 май - ден преди заседанието на БКК, ХЕБРОСБАНК е внесла нова подобрена оферта, в която сумата, предложена за БИОХИМ, е увеличена с 1 млн. евро (от 25 млн. на 26 млн. евро).
Според Жотев новата оферта ще бъде внимателно анализирана и обсъдена след десетина дни от съвета на директорите. През март 2001 г., когато БКК за пръв път удължи срока на преговорите с ХЕБРОСБАНК, в. БАНКЕРЪ прогнозира, че консолидационната компания може би ще използва още един път този похват, преди окончателно да реши дали да приеме предложението на ХЕБРОСБАНК, или да обяви нов търг за БИОХИМ.
Банката продължава да се развива много добре и в момента по предварителни данни печалбата й към края на април е над 9 млн. лева, заяви през тази седмица Жотев. Половината от тази печалба обаче е резултат от сделката, с която БИОХИМ продаде своето вземане от 5.6 млн. щ. долара от Кремиковци на Финметалс холдинг.

Колко ще струва БИОХИМ

ако ХЕБРОСБАНК я купи сега? Сметката сочи, че ако от предлаганите за нея 26 млн. евро се извади печалбата до края на април - от 9 млн. лв. (над 4.6 млн. евро), които купувачът ще лапне, сумата се смалява скромно до 21.4 млн. евро. Струва си да се припомни също, че централната сграда на БИОХИМ на ул. Иван Вазов 1 бе купена от банката в края на 2000 г. с парите на основния акционер - БКК, за 12 млн. лв. (около 6.14 млн. евро). Така излиза, че консолидационната компания ще получи за 99% от капитала на БИОХИМ едва 15.260 млн. евро.
При първата неуспешна продажба на БИОХИМ БКК искаше от купувача сам да плати за сградата. Тогава НЕФТИНВЕСТБАНК бе готова да даде 10 млн. щ. долара (11 млн. евро) за 67% от капитала на банката и да инвестира в нея 17 млн. лв. (8.7 млн. евро). Изчисленията показват, че предишният купувач е предлагал общо 19.7 млн. евро за 67% от БИОХИМ без сградата и без сегашната й печалба. А сега дори и подобрената цена от 26 млн. евро (50.8 млн. лв.), давана от ХЕБРОСБАНК за БИОХИМ, е по-малка от собствения й капитал, който в края на април е около 57 млн. лева (вж таблицата).
След заседанието на БКК на 8 май самият Жотев призна, че за момента предложената от кандидат-купувача цена не отговаря на очакванията му. Финансовият министър и член на съвета на директорите на консолидационната компания Муравей Радев потвърди, че новата оферта на ХЕБРОСБАНК се нуждае от задълбочено обсъждане, но заяви, че БИОХИМ в скоро време ще бъде продадена.
Подуправителката на БНБ Емилия Миланова, която също е член на директорския борд на БКК, пък каза, че на заседанието във вторник, 8 май, са обсъждани само точките от дневния ред на общото събрание на БИОХИМ, което ще се проведе на 19 юни. Подуправителката също отбеляза, че офертата на ХЕБРОСБАНК ще бъде разгледана до средата на май, но, за разлика от Муравей Радев, се въздържа от прогнози кога ще бъде продадена БИОХИМ.
Четвъртият участник в заседанието - заместник финансовият министър Пламен Орешарски, както обикновено, предпочете да запази мълчание. На директорския борд не присъстваше само Александър Божков, който, по традиция, е в чужбина.
Не е тайна, че мненията на членовете на съвета на директорите на БКК по отношение на офертата на ХЕБРОСБАНК не са единни.

Скептицизмът на БНБ

Управителят на БНБ почти категорично не приема подобна сделка. Гаврийски гледаше с недоверие на офшорния инвеститор Ай.Риджънт груп още когато той (под името Риджънт Пасифик Груп) кандидатстваше з` покупкдта на ХDБРОСБАНЛ. По-късно скепцицизмът му се пфехвърли и върху$потенци`ла на офертата mа придоеитата оr офшорната фирм` ХЕБРОСЕАНК. Подуправителката на БНБ Мипанова сzщо е консерватиbно настроена по отношенме на тази офертд.
Nбикновено, когато трябва да се взема важно решеmие за сюдбата н` БИОХИМ, Светоскав Гаврмйски се появява$на засеdанията на съвет` на директорите на БКК. Така стана през лятото на миналдта година, когацо консоkидационната компания след продъkжителни и мъчитeлни преговори отхвърли офертата на предпочетения инвеститор НЕФТИНВЕСТБАНК. Финансовите наблюдатели бяха убедени, че и този път Гаврийски няма да пропусне да се намеси в решителния момент и ще присъства на заседанието на 8 май.
На 7 май сутринта Жотев уведомил членовете на директорския борд на БКК, че ще има заседание. По това време Гаврийски бе в Базел на срещата на Банката за международни разплащания и се очакваше да се върне в късния следобед на следващия ден. Запознати с хода на сделката финансисти веднага заподозряха, че Жотев е свикал изненадващо заседанието, за да елиминира присъствието на гуверньора на БНБ. Някои от журналистите, които от 14.00 ч. на 8 май зъзнеха под дъжда пред сградата на БКК, предрекоха, че ако съветът на директорите на компанията не приключи до 16.00 ч., Гаврийски ще пристигне на него направо от летището. И предвкусваха предстоящия екшън. Гуверньорът обаче научил новината още преди да си вземе багажа на ВИП-а и, оставайки верен на себе си, се прибрал направо вкъщи.

Версиите... за ползата и вредата

Една от тях е, че БКК няма да продаде БИОХИМ до изборите, тъй като сключването й може да доведе до поредния скандал, който без съмнение ще се раздуха докрай на фона на политическите предизборни битки.
Другата версия е, че БКК ще протака решението си за БИОХИМ, докато ХЕБРОСБАНК пак повиши цената или се откаже сама от търга. Сред бъдещите кандидат-купувачи слуховете включват Орел Г Холдинг и СИБанк. Застъпниците на тезата, че Орел Г Холдинг ще е сред новите претенденти за БИОХИМ, явно са били повлияни от интервюто на Добромир Гущеров във в.БАНКЕРЪ в средата на април. В него той обяви, че холдингът е най-сериозният кандидат за държавната банка.
Версията за СИБанк - като потенциален купувач на БИОХИМ, също не е издържана, тъй като и на децата е ясно какъв негативен медиен ефект ще има подобен интерес точно сега преди изборите и за управляващото мнозинство, и за банката.
На този фон, в случай че вицепремиерът Жотев продаде държавната банка за 26 млн. евро, неминуемо ще се озове в неудобната ситуация, в която попадна при приватизацията на БУЛБАНК - да смени кон за кокошка.
Някои членове на директорския борд на БКК пък са убедени, че ако ХЕБРОСБАНК наистина иска да купи БИОХИМ, трябва да предложи за нея не по-малко от 30 млн. евро (58.67 млн. лв.). Тогава Жотев поне ще може да рапортува, че е взел за БИОХИМ сума, която - макар и незначително, надхвърля собствения й капитал от 57 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във