Банкеръ Weekly

Финансов дневник

"Бин Ладен" вече не се печата

Седемнайсет  от 19-те страни членки на еврозоната спряха да емитират  банкноти от 500 евро, съобщиха световните агенции. Това  не е изненада - още преди няколко години Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че спира отпечатването на банкноти с този номинал , които рядко се засичат във всекидневието, но са от любимите на престъпниците.

ЕЦБ поясни, че само централните банки на Германия и Австрия се бавят. Те ще прекратят емитирането на банкнотите от 26 април, за да "осигурят плавен преход".

Купюрата  от 500 евро  съставлява едва 2.3% от всички евробанкноти в циркулация през миналия месец.

Европейската централна банка издаде "смъртната присъда"  за този номинал през 2016 г., когато официално прекрати отпечатването му заради безпокойството, че може да "улесни незаконни действия". А то се породи  след изследване, което  установило, че банкнотите са между най-използваните  за пране на пари, за укриване на данъци и финансиране на тероризъм.

Поради  "удобството" й за този тип дейности тя си спечели и прозвището  "Бин Ладен". Банкнотата се е доказала като компактен начин за трансфер на незаконни пари - 1 млн.  евро в банкноти по  500 евро тежат 2.2 кг, което позволява да бъдат събрани примерно  в чанта за лаптоп. Същата сума в банкноти от по 100 щ.  долара - банкнотата с най-висока деноминация в САЩ - тежи почти шест пъти повече и изисква доста по-голяма чанта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във