Банкеръ Daily

Финансов дневник

BG-прецедент в "Гражданската"

Антонина Рибарова (вляво) бе основният организатор на форума.

Промяна на законова постановка в Кодекса за застраховането, която е в силен ущърб на клиентите по "Гражданска отговорност", обсъждаха на 28 ноември на конференция в София. Казусът, обяснен с пример, е следният: "В резултат на катастрофа водач има счупване на двата крака. В резултат на лечението, което изисква неподвижност в продължение на месеци, той получава белодробна емболия. Следват смърт или трайно влошаване на здравословното му състояние. Застрахователят плаща, ако вторичното заболяване от пътнотранспортното произшествие е до пет години. Ако обаче пострадалият се обади един ден след петте години от датата на катастрофата, той на практика вече е загубил правата си поради давност. Това се случва благодарение на нехуманния чл.197 от Кодекса за застраховането."

Такава практика няма в нито една европейска страна, коментира Антонина Рибарова, адвокат от Софийска адвокатска колегия и председател на инициативен комитет за организиране на конференцията. Тя заяви специално за "БАНКЕРЪ", че няма никаква логика, камо ли морал правата на застрахования при настъпване на вторични вреди да се погасяват по давност. "Това е практиката", сподели тя, коментирайки огромните затруднения на колегите си да защитават клиентите си в такива случаи. Рибарова отказа да коментира в чий интерес е направен този законов "зулум", но се зарече да направи всичко по силите си този текст да бъде променен. Трябва да се направи така, че срокът да тече от датата на констатиране на вторичното увреждане, а не от датата на ПТП, когато то въобще не е било налице.

Конференцията премина при засилен интерес. Нейни организатори бяха Адвокатският съвет на Софийската адвокатска колегия, Институтът за държавата и правото при БАН и Камарата на частните съдебни изпълнители с подкрепата на Висшия адвокатски съвет. Присъстваха много адвокати, частни съдебни изпълнители, университетски преподаватели и застрахователи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във