Банкеръ Daily

Финансов дневник

Безработните европейци се множат 

Броят на регистрираните като безработни испанци е достигнал 4 млн. души през февруари, сочат официалните статистически данни, огласени на 2 март. Основната причина за скока са ограниченията срещу разпространението на COVID-19, които пречат на възстановяването на боледуващата национална икономика.

Внесените през февруари молби за обезщетение при безработица са се увеличили с 1.12% спрямо януари или с 44,436 души, оставяйки без работа общо 4 млн. испанци, което се случва за първи път от началото на 2016-а. Това, според отчета на испанското министерство на труда, е пети пореден месечен ръст на безработицата, която е с 23.5% по-висока отколкото през същия период на 2020-а. 

Февруари е и първият месец на нетна редукция на работни места от миналия май насам, със съкратените 30,211 служители, показват коригираните съобразно сезона данни на социалното министерство. Броят на хората, подкрепени от схемата за възнаграждение при принудителна отпуска на Испания ERTE, е намалял с почти 29 хиляди - до 899,383, отчита социалното ведомство. Мадрид въведе тази програма през март 2020-а и по нея правителството покрива 70% от заплатите до 1100 евро (или до 1400 евро за родители с деца). 

Германия също отчете изненадващ ръст на безработицата за първи път за последните осем месеца. Което увеличава проблемите на най-голямото европейско стопанство, натрупани в резултат на продължителното ограничаване на активността на бизнеса.

Броят на безработните германци през февруари се е увеличил с 9 хил. души - до общо 2.75 милиона. Това са 6% от населението в трудоспособна възраст, колкото и през януари, показват публикуваните на 2 март официални данни на Федералната агенция на труда. Икономисти, анкетирани от агенция "Ройтерс", прогнозираха спад на безработните с 13 хил. броя. 

Ударът върху пазара на труда в Германия до голяма степен бе смекчен от правителствените субсидии, помогнали на фирмите да задържат служителите си. Над 2 млн. работници са се възползвали от щедрата програма за обезщетения на принудително пуснатите в отпуск през януари, сочат последните оценки на института IFO - брой, който вероятно расте оттогава насам. 

Германия е под крантина от средата на ноември 2020-а, като по-голямата част от дребните търговски обекти, ресторантите, баровете, салоните за фитнес и спортни мероприятия и кутурни прояви са затворени, за да се ограничи разпространението на коронавируса. Германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне на 3 март с управите на провинциите, за да обсъди с тях поредните стъпки по овладяване на заразата, включително удължаване на ограниченията до края на месеца. Което означава, че пазарът на труда ще остане под натиск и през идните седмици, въпреки че заетостта в страната е доста по-стабилна отколкото в другите европейски държави. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във