Банкеръ Daily

Финансов дневник

Безработицата се върна на предкризисните си нива

Безработицата в България достигна най-ниското си равнище от икономическата криза от преди десет години насам. Това се разбра от последните данни на Евростат, публикувани в сряда (4 април). Според европейската статистика през февруари нивото на безработицата у нас е било 5.3%, подобен резултат е отчетен за последно през ноември 2008 година.  

Солиден е регистрираният спад на годишна база, за сравнение през февруари 2017-а тя е била на равнище от 6.5 процента. Като за месец спада е с 5 хил. души или през февруари безработни са били 183 хил. българи. 

Добри са новините и що се касае нивото на младежка безработица в страната. През февруари тя е достигала 10.5% и е била с 0,1 пр. п. по-ниска спрямо предишния месец. На годишна база се отчита значително по-сериозен спад - с 2.7 пр. пункта. Въпреки понижението обаче нивото на младежка безработица в страната остава високо.

Безработицата в Европейския съюз (ЕС) също бележи значителен спад. На годишна база понижението е от 8% до 7.1%, а на месечна с 0.1 пр. пункт. Така безработните в ЕС през втория месец на годината са били общо 17.632 млн. души, което е най-ниското ниво на безработица, достигано от септември 2008 година.

Що се отнася до еврозоната, безработицата там също намалява и достига най-ниските си нива от декември 2008-а. През втория месец на годината тя е била 8.5% или безработни са били 13.91 млн. души.  

Сред страните членки на ЕС най-ниски нива на безработица през февруари 2018 г. са регистрирани в Чехия (2.4%), Малта и Германия (по 3.5%). Най-високи равнища на безработица пък се наблюдават в Испания (16.1%) и Италия (10.9%).

На годишна база нивото на безработица през февруари е спаднало във всички страни членки с изключение на Естония, където е нараснала. Най-големите понижения се отчитат в Кипър (от 12,6% до 9,6%) и Хърватска (от 12,0% на 9,6%).

Facebook logo
Бъдете с нас и във