Банкеръ Daily

Финансов дневник

Безпрецедентно: ЕС отхвърли бюджета на Италия

Валдис Домбровскис

Европейският съюз официално отхвърли предложения от Италия бюджет. Това е безпрецедентен ход, който заплашва да предизвика хаос в еврозоната.

Финансовата рамка на Рим предвижда да се увеличи общият държавен дълг на Италия и бюджетният дефицит в краткосрочен план, като дефицитът ще достигне 2.4% от БВП през следващите години. Това означава, че Италия няма да се съобрази с предварително зададено максимално дефицитно ниво от 0.8% от БВП. В резултат на това ЕС реши да отхвърли предложенията.

Заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за еврото, Валдис Домбровскис заяви, че Брюксел няма "алтернатива", освен да отхвърли предложенията, като добави, че на Италия е била даде възможност да редактира бюджета си, но правителството е отказало. 

Европейският съюз никога официално не бе отхвърлял бюджетните планове на член на еврозоната. Италианското коалиционно правителство има три седмици, за да направят промените, поискани от Брюксел, или рискува да бъдат обект на санкции от страна на ЕС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във