Банкеръ Daily

Финансов дневник

Безос, Бъфет и Даймън влизат в бизнеса със здраве

Amazon ще си партнира с инвестиционния фонд Berkshire Hathaway и най-голямата американска банка JPMorgan Chase. Те обявиха плановете си да се включат в бизнеса със здравни застраховки, съобщава CNN.

Трите компании обявиха, че ще създадат общо дружество, което ще осигурява на американските работници и семейства "по-добри опции" в здравеопазването. В съобщението им се казва, че новата фирма, чието име все още не се обявява, ще бъде "освободена от стимули и ограничения за печалба."

Поне засега новото дружество възнамерява да се фокусира върху служители на Amazon, Berkshire Hathaway и JPMorgan Chase. Здравните застраховки няма да бъдат предлагани на други компании. През миналата година трите гиганта имаха 840 хиляди служители, въпреки че не е ясно колко от тях работят в САЩ.

"Надуващите се разходи за здравеопазването действат като гладна тения на американската икономика.", заяви милиардерът и основател на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет. "Ние споделяме убеждението, че поставянето на нашите колективни ресурси зад най-добрите таланти в страната може с течение на времето да провери покачването на разходите за здравеопазване, като същевременно увеличи удовлетворението и резултатите на пациентите", посочи още Бъфет.

CNN припомня, че Уорън Бъфет, собственикът на Amazon Джеф Безос и изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън са дългогодишни приятели и обсъждат тази идея от доста време. 

Все пак компаниите им заявиха, че новото дружество е на съвсем ранен етап. Засега всяка от тях е назначила по един свой представител, който отговаря за проекта. В по-дългосрочен план обаче Бъфет, Безос и Даймън ще трябва да назначат цял мениджърски екип, да подберат място за централа и други оперативни подробности. Така че подобряването на здравните услуги за техните служители ще коства сериозни усилия. 

Един от ангажираните със създаването на новата компания е Тод Комбс - инвестиционен директор на Berkshire Hathaway и член на борда на JPMorgan Chase.

Facebook logo
Бъдете с нас и във