Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БЕЗМЕРНИТЕ АМБИЦИИ НА ЗАПАДНИТЕ БАНКИ

Скокът на цените на суровия петрол донесе купища пари на страните от Близкия изток, което изостри сетивата на чуждестранните банки. Английската банкова групировка Ейч Ес Би Си (HSBC) създаде три нови дружества в региона през изтеклите два месеца, а нейните съперници вероятно също ще предприемат действия, за да достигнат до богатите араби.
Най-новата съвместна структура на Ейч Ес Би Си е инвестиционна банка в Саудитска Арабия, която ще започне работа до края на годината и ще предлага цяла гама услуги от първоначални публични емисии до частни банкови операции. Английската групировка прилага същата стратегия и в клона си в Кувейт, който бе открит на 2 октомври. През 2004 г. арабската държава вдигна продължилата 34 години забрана на територията й да работят чуждестранни банки.
Най-смелият акт на Ейч Ес Би Си безспорно е покупката на 70.1% от иракската Дар Ес Салам инвестмънт бенк (Dar Es Salaam Investment Bank). Това стана на 28 октомври, а стойността на сделката не бе обявена публично. Засега английската финансова институция не може да дефинира стратегията си в Ирак въпреки продължилите шест месеца преговори за създаването на съвместното дружество. От съществуващите оскъдни подробности за Дар Ес Салам става ясно, че по международните стандарти това е малка банка с 14 клона и активи от няколко милиона щатски долара.
Предлагането на банкови услуги в Кувейт също не е лесна работа. Френската банкова групировка БНП Париба (BNP Paribas) - първият чуждестранен кредитор, който откри клон в страната, получи банков лиценз през август миналата година. Банката все още се бори за признание сред местните хора и понякога дори официални представители на правителството отказват да признаят нейни документи. Лицензионните условия в Кувейт изискват чуждестранните банки да имат минимален капитал от 15 млн. кувейтски динара (около 50 млн. щ. долара) и за срок от три години половината банков персонал да е от местни жители. Новодошлите обаче се надяват да привлекат местните бизнесмени, ангажирани с международна дейност, чрез по-изгодни, от гледна точка на лихвите и комисионите, условия, отколкото на шестте кувейтски банки - стратегия, прилагана успешно навсякъде в Персийския залив.
Най-привлекателна за чуждестранните банки е Саудитска Арабия. В кралството се намира най-големият регионален фондов пазар, чийто базов индекс Tadawul All-Share Index почти удвои стойността си през тази година. Съвместното дружество на Ейч Ес Би Си със Сауди Бритиш бенк (The Saudi British Bank) - Ейч Ес Би Си Сауди Арабия (HSBC Saudi Arabia) ще разчита да печели най-вече от ръста на първоначалните публични емисии. Освен това банката ще следи и потенциални приватизационни сделки и развиващия се местен пазар на облигации. Тъй като чуждестранните инвеститори не могат директно да влагат пари на борсата в Саудитска Арабия, повечето средства ще дойдат от местните жители.
Все пак, въпреки всичките суперлативи, страните от Персийския залив си остават развиващи се пазари. Повечето видове бизнес, в който се целят чуждестранните банки, е фамилен, а на местните фондови борси се търгуват оскъден брой ценни книжа. Например акциите на двадесетте водещи компании на Саудитска Арабия правят две трети от пазарната капитализация. А съвместните дружества в Близкия изток, въпреки огромните богатства на региона, не са за страхливци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във