Банкеръ Daily

Финансов дневник

Без въпроси от депутатите към новия шеф на Банковия надзор

Радослав Миленков, Менда Стоянова и Димитър Радев

Единственият кандидат за поста подуправител на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" представи концепцията си пред парламентарната бюджетна комисия. Номинацията му бе внесена от управителя на БНБ Димитър Радев преди седмица. Заседанието на комисията продължи около час, като депутатите не зададоха нито един въпрос на претендента.

На свой ред Миленков подчерта, че най-важният краткосрочен приоритет е присъединяването на страната ни към Европейския банков съюз и валутния механизъм ERM II. Този процес минава през успешно приключване на прегледа на качеството на активите и стрес-тестовете в шест български банки - "УниКредит Булбанк", "Банка ДСК", ОББ, Първа инвестиционна банка, Централна кооперативна банка и Инвестбанк.

"Много е важно да изградим необходимата структура за директно осъществяване на надзорната дейност на БНБ в контекста на надзорните правомощия и практики на ЕЦБ", подчерта той в изложението си. Миленков изтъкна, че при осъществяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ, европейският регулатор ще поеме надзора над системно значимите за пазара ни банкови институции. 

"Ще усъвършенстваме процесите и процедурите за събиране, обработка и подаване към ЕЦБ на статистическа надзорна информация. Без значение дали ще станем част от Банковия съюз на ЕС, ще е необходимо постоянно и методично да се развиват процесите и процедурите на рисково базирания надзор. Това включва задълбочени анализи и развиване на индивидуални за всяка банка планове за превенция срещу рисковете от големи и вътрешни кредити, за намаляване на уязвимостта от кредитен, лихвен и ликвиден риск", отбеляза също така кандидатът. 

Любопитна подробност е, че Радослав Миленков следва да бъде освободен от Фонда за гарантиране на влоговете. В момента той заема поста председател на управителния съвет на фонда. 

В дневния ред на парламента е записано, че гласуването на номинацията на Миленков за поста ще се състои в петък (22 март). 

Facebook logo
Бъдете с нас и във