Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Без великденски надбавки за пенсионерите

Заделените средства в държавния бюджет за социално подпомагане не предвиждат раздаването на допълнителни пари на възрастните хора по Великден, обяви министърът на труда и социалната политика Деяна Костадинова. Ресурсът, който служебният кабинет успя да откъсне от регионалното и няколко други ведомства, ще бъде насочен към трайно безработните, за да се стимулира икономиката, категорична бе Костадинова. Така, въпреки просветналата надежда сред пенсионерите, че предизборно все ще се намери някой лев и за тях, те ще трябва да се задоволят с предвиденото увеличение на доходите им от 1 април.


Според плановете още от този понеделник пенсиите ще нараснат с различен процент в зависимост от годината, в която хората са започнали да ги получават. Парите за трудов стаж, приключил до 31 декември 2009-а, ще скочат най-много - с 9.8 на сто. Пенсиите, отпускани от началото на 2010-а, ще бъдат увеличени с 8.8%, тези от 2011-а - с 5.7 на сто, а тези от 2012-а - само с 2.2 процента.


Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст също се вдига от 1 април и вече ще е 150 лв., вместо 145, както беше досега. Таванът пък се фиксира на 770 лева.


Предвидено е и увеличение на социалната пенсия за старост с малко над 9 лв., за да достигне 110 лева.


За да се осъществят всички тези подобрения в доходите на най-възрастните, от 1 април държавният бюджет е заделил 583 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във