Банкеръ Daily

Финансов дневник

Без ръст на финансовите активи през 2020 година

Брутните финансови активи на българските домакинства са нараснали с оскъдния 0.1% през 2020 г., което е най-слабото увеличение от 2000 година насам. Това показват данните на изданието Allianz Global Wealth Report. Така българските домакинства се нареждат сред малкото нещастни спестители, които не са почувствали увеличение през миналата година.

Причината според германската застрахователна група е заради понижението в класът на активите в ценни книжа. Той е намалял с огромните 9.3%, като това е първият спад от 2012 г. насам. Другите два класа активи - банкови депозити, както и активи на застрахователни и пенсионни фондове, са показали силен растеж, увеличавайки се съответно с 10.0% и 10.8% през миналата година.

При оценката си за България от Allianz казват, че за разлика от съседните ни страни, у нас няма как да се говори за бум на спестяванията. Прави се уточнението, че увеличаването на банковите депозити е просто обратната страна на продажбата на ценни книжа. Затова реално през 2020 г. новите спестявания са паднали близо до нула.

В същото време задълженията са се увеличили с 5%, макар че това е най-бавното увеличение от четири години насам. Поради свиване на икономическото производство през 2020 г., съотношението на дълга (пасиви в % от БВП) скача до 31 на сто. Това все още е значително под нивата, които се наблюдават например в Чехия (42%) или Словакия (51%), се посочва в доклада. 

В крайна сметка нетните финансови активи са се свили с 1.1 процента. С нетни финансови активи на глава от населението от 10 010 евро, България остана на 35-то място в класацията на най-богатите страни, посочват от Allianz. Тя се нарежда в защитна позиция сред страните в региона - под Словения (25), Чехия (26) и Унгария (30), но изпреварва Полша (37), Словакия (38) и Румъния (40).

В сравнение с 2000 г. страната ни се изкачва със седем позиции в класацията Allianz Global Wealth Report. Според авторите това подчертава успешния процес на догонване през последните десетилетия. 

В същото време държави като Италия, Франция, Белгия и Великобритания отбелязват драстичен спад в нетните финансови активи на глава от населението. В първата десетка са предимно страни от Скандинавия и Азия, но все пак лидери и тогава, и сега са САЩ и Швейцария.

Facebook logo
Бъдете с нас и във