Банкеръ Daily

Финансов дневник

Без реформи, заложените 4,5 млрд. лв. повече в бюджета ще потънат

Ако няма реформи, заложените 4,5 млрд. лв. повече в бюджета ще потънат. За нас е важно да се промени моделът, затова предложихме алтернативен бюджет. Идеята не е да се замеряме с числа, а да се променят политиките“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на  БСП Драгомир Стойнев пред Би Ти Ви.

"Левицата предлага конкретни действия. В здравеопазването - държавните и общински болници не могат да бъдат повече търговски дружества. Сега не приемат хората в болница, за да не натежи на бюджета им. Това трябва да се прекрати“, категоричен е Стойнев. Според него в образованието е същото. „Не може повече да бъдем държава, която се слави с най-голямата неграмотност сред младите хора. БСП предлага промяна на функционирането на моделите, а промяната никога не се приема с ръкопляскания“, коментира Стойнев. 

Той е на мнение, че бюджетът на управляващите не се различава с нищо от предходния.

„Предложената алтернатива от нас е много сериозна. Въвеждаме необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата – тези, които са на минимална работна заплата, ще си плащат осигуровките, но няма да плащат данък. Неравенствата в страната са убийствени. Заплати до 3300 лв. т.е. цялата средна класа, остава на 10%. Моторът на българската икономика не се облага – 2 млн. и 900 хил. работещи български граждани. За тях данъците ще бъдат намалени. Заплати над 3300 лв. до 10 000 лв. ще бъдат обложени с 15%, а над 10 000 лв. с 20%. Корпоративният данък не се променя“, каза още зам.-председателят на БСП.

Драгомир Стойнев подчерта, че е важно дали можем да постигнем устойчив икономически растеж, дали имаме качествена работна сила, дали можем да привлечем инвестиции, които в момента се сриват – чужденците не желаят да инвестират в България, и дали регионите могат да се развиват балансирано.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във