Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Без повече надбавки в банките

Председателят на Европейския банков орган Андрея Енриа

Европейският банков орган (ЕБО) затвори малка, но важна вратичка в законодателството на Европейския съюз, която позволяваше на банките да заобикалят ограниченията върху бонусите на мениджърите си.

Според публикувания в сряда (15 октомври) доклад на банковия регулатор 39 финансови институции в ЕС премират служителите си с "надбавки", които класифицират като фиксирано заплащане в допълнение към основната заплата. По този начин те нарушават въведения от Европейската комисия таван върху бонусите.  


"Открихме някои проблеми при формулирането на тези надбавки, защото те не са постоянни, а се определят по целесъобразност", каза председателят на банковия регулатор Андрея Енриа.


През миналата година Брюксел прие едно от най-строгите правила за регулиране на финансовия сектор, като въведе т.нар. таван върху бонусите. Той ограничава  допълнителните възнаграждения, които банкерите могат да получат за своята работа, до размера на фиксираната годишна заплата. Банкерите могат да вземат и двоен бонус, но само с одобрението на акционерите. Регламентът, който влиза в сила от следващата година, обаче не успя да стресне финансовите институции и някои от тях бързо измислиха начини да заобиколят правилата.

Редица големи банки във Великобритания, включително и Barclays, HSBC, Citigroup, Goldman Sachs и дори спасената от държавата Royal Bank of Scotland, въведоха специфични схеми за възнаграждения, за да облекчат удара на рестрикциите и да задържат в Лондон най-талантливите висши мениджъри. Кредиторите във финансовия център на Европа са сред онези 39 банки, които раздадоха на своите служители надбавки към фиксираното заплащане, за да заобиколят ограниченията на Европейската комисия.

Британските регулатори одобриха надбавките като част от фиксирана заплата, но според Европейския банков орган те в действителност са бонуси, защото се плащат  избирателно и са ограничени по продължителност. В доклада на базирания в Лондон регулатор се посочва, че повече от тези плащания се предоставят "по преценка, което позволява на институциите да ги променят или да ги оттеглят едностранно, без никакво основание".

Най-голямата европейска банка "Ейч Ес Би Си" (HSBC) беше първата от британските кредиторите, които въведоха подобна схема за заплащане. След това я приложиха и от Lloyds Banking Group и Barclays. Сега обаче всички те ще трябва да променят политиките си за възнаграждения, за да се съобразят с правилата на ЕС.

Европейският комисар Мишел Барние, който отговаря за финансовите услуги през последните пет години, заяви, че очаква надзорните органи и банките да "зачитат в пълна степен" становището на ЕБО.


"Новата Европейската комисия, водена от Жан-Клод Юнкер, заедно с ЕБО ще има за задача да преразгледа впоследствие ситуацията, за да обмисли всички подходящи стъпки, които да гарантират спазването на правилата от страна на държавите членки и съответните надзорни органи", заяви още Барние.


Компетентните национални органи разполагат с време до 31 декември да "използват всички необходими контролни мерки, за да гарантират, че банковите институции ще променят своите политики за заплащане", се казва в доклада на банковия регулатор.

Решението едва ли ще се хареса на Великобритания. Нищо обаче не е сигурно, знаейки, че следващият финансов комисар, Джонатан Хил, е британец, и при това бивш банков лобист.

Facebook logo
Бъдете с нас и във