Банкеръ Daily

Финансов дневник

Без дебати за вторичния грабеж на КТБ

Поредната властова димка около фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще опуши войната за активите й по волята на управляващи и опозиция. С гласовете на ГЕРБ и ДПС Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за банковата несъстоятелност, предложени от депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Останалите  парламентарни сили реално подкрепиха  законопроекта, тъй като повечето им депутати гласуваха с  "въздържал се" и останаха безмълвни пред аргументите на Цонев.

"Законопроектът е продължение на усилията ни казусът "КТБ" да завърши с най-малко загуби за икономиката, за бюджета и хората. Това беше грабежът на века от собственика на банката и от неговия екип. Ако още при възникването на проблема банката беше одържавена и капитализирана, както предлагаше ДПС, цената за фиска пак щеше  да е 3.6 млрд., но загубите и щетите щяха да бъдат много по-малко. Да приемем мерки, за да ги минимизираме - един лев да върнем, пет лева да върнем с този законопроект, петкратно си струва усилието", заяви Йордан Цонев, което за запознатите със случая е едно твърде цинично изявление.

Категоричното  посочване на Василев като единствен виновник за фалита на КТБ кореспондира с нестихващата битка за нейните активи. Странна е обаче тезата, че именно ДПС държало банката да бъде спасена, данни за което няма. Както от публичните изяви на ръководството й, така и от разсекретените стенограми на разговорите за банката при експрезидента Росен Плевнелиев е видно, че целта на движението е била тъкмо обратната. И че през цялото време се е разчитало на ГЕРБ, чийто лидер Бойко Борисов незабавно обеща партията му да подкрепи промените, за да не излезе, "че когато сме били в опозиция, имаме нещо общо с този грабеж".

Целите на инициативата за спиране на "вторичното разграбване" на КТБ са в две посоки.

Съгласно мотивите към законопроекта едната е "да освети вторичното разграбване и да върне на държавата поне тези активи, които може да се върнат, защото те вторично се разграбват от същите хора, които участват в това разграбване".  Другата е  да бъде изчистено името на Пеевски.

"С Делян Пеевски пишем закон, чрез който да се разкрие истинският грабител на КТБ и да се освети процесът. Това би бил и силен  защитен ход - кой прави  закон срещу себе си?! Точно това е начинът да докаже, че няма нищо общо с тази история - като напише закон. Той е положил досега всички усилия да се разкрие всичко по грабежа на КТБ. И на него, и на нас ни омръзна от фалшивите новини, че Пеевски е участвал във вторичното разграбване на КТБ", увери Цонев. И поясни, че за липсата на медийни изяви от страна на Пеевски са виновни медиите, които  все за него питали, когато стане въпрос за грабежа на КТБ. 

 

Инициатива 1

 

"Законотверческият екип "Пеевски - Цонев" беше оформен през 2014 г. - след удара срещу КТБ. Тогава двамата внесоха в парламента законопроект за падане на банковата тайна за хората на висши държавни длъжности. Целта на осветяването беше аналогична на обявената сега - публиката да бъде убедена, че Делян Пеевски няма кредити към КТБ. Тъй като преди това те вече бяха прехвърлени в друга банка. Създадена беше и специална комисия по въпроса, по чието предложение беше свалена банковата тайна за хората с преференциални депозити и ползвали  кредити от  поставената под специален надзор институция.

Тогава се разбара, че кредитите на Делян Пеевски от  КТБ са "изчистени" спешно чрез рефинансиране и той продължи да придобива активи чрез притежавани и свързани с него дружества. В многобройните си разкрития и обяснения на процесите преди и след удара срещу КТБ мажоритарният й собственик Цветан Василев обаче  свързва  еднозначно придобиването на нейните активи с депутата от ДПС и с приятелските му кръгове във властта.

 

Инициатива 2

 

После Пеевски и Цонев се изявиха по темата  "прозрачност" с проект срещу офшорките и внесоха друг закон срещу административната тежест за гражданите и фирмите.

През лятото на миналата година Цонев дори твърдеше, че бюджетът всъщност не  е загубил, а е спечелил от фалита на КТБ. И призова да бъдат наблюдавани внимателно реакциите на другите парламентарни сили, "защото по това ще разберем кой реално иска разграбените активи да бъдат върнати на държавата". Версията, че Пеевски има пръст в усвояването на активите. Цонев окачестви като "манипулации и фалшификации".  Доводът на Цонев бе, меко казано, смешен: колегата му не  бил официално част от управлението на КТБ. Но пък хората в банката знаят, че е бил повече от влиятелен в нея.

Делян Пеевски на свой ред огласи  позиция, в която хвърли вината за грабежа както на "порочния пирамидален модел на функциониране на банката, реализиран от Цветан Василев и от неговото обкръжение, така и на създадената след затварянето на банката престъпна организация за отклоняване на активите".

Според Пеевски обществото било заливано от "фалшиви новини, неверни факти и инсинуации", а "политици и псевдофинансови анализатори" не назовавали истинския проблем - че имуществото, закупено с пари от КТБ, не може да стигне до масата на несъстоятелността.

Другият акцент в позицията на Делян Пеевски е, че вторичният грабеж е станал възможен заради квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчева, които прокуратурата разследва за умишлена безстопанственост в особено големи размери. В тон с държавното обвинение Пеевски смята, че именно те са проспали вълната от цесии и прихващания, с които кредитори и вложители целяха да спасят част от вземанията си от  КТБ,  а някои длъжници - да намалят своите дългове.

В мотивите към сега обсъждания проект тези сделки са приравнени на вторичен грабеж -  формират се вземания в полза на новорегистрирани дружества с минимален капитал, които на свой ред предявяват определено вземане към дружество с активи, които са във владение на КТБ. Това позволявало активи за стотици милиони лева да преминат в собственост на физически лица,  на кухи дружества и на офшорни фирми, без срещу това да са постъпили пари в масата на несъстоятелността.

 

Инициатива 3

 

Законопроектът предвижда обезсилване със задна дата както на цесиите и прихващанията в размер на 850 млн. лв., направени по време на квестурата, така и на заличените обезпечения по погасените с тях кредити. Последното можело да стане само ако вземането на банката е погасено изцяло чрез парично плащане. Това депутатите преглътнаха със завидна незаинтересованост.

Предложено е още да бъдат обявени за нищожни обезпеченията, учредени от длъжници или от трети лица в полза на банката от момента на поставянето й под особен надзор до момента на започване на осребряване на имуществото. За недействително пък трябва да бъде обявено всяко прехвърляне на акции и дялове от търговски дружества, извършено от длъжник на банката след датата на обявяването й под особен надзор.

Дори ако не бъде сезиран Конституционният съд, незапознатите с проблема "КТБ" могат да видят колко правни принципи и норми и нотариални заверки ще бъдат прегазени, за да блестят от задоволено чувство за мъст очичките на Пеевски и Цонев. С описаните промени се въвежда на практика законодателство с обратна сила, като се обявяват за недействителни разрешени от закона сделки и се учредяват и възстановяват заличени вече обезпечения. Идеята е синдиците да подновяват вписването на ипотеките, които да служат за обезпечение върху имотите, независимо от тяхното прехвърляне от кредитополучателя на трети лица. Същевременно синдиците ще имат пълната свобода да предприемат съдебни действия само срещу определени сделки, а не срещу всички, попадащи в обхвата на закона.

 

Недомислието

 

До ден-днешен не е ясно какво мислят за това ресорните институции, което породи скандал още при обсъждането на законопроекта в парламентарната правна комисия.

Вносителите  тогава наложиха гласуването му въпреки липсата на постъпили становища от БНБ, от Комисията за финансов надзор, от Фонда за гарантиране на влоговете, Министерството на финансите. Опитът на председателя на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов да поиска становището на новосъздадения парламентарен Съвет по законодателство, начело с експремиера Огнян Герджиков, пък беше пресечен с довода, че "в крайна сметка законодателят решава - каквито и становища да се дадат, колкото и професори да ни посъветват!"

Повече от сигурно е, че законопроектът ще бъде представен като доказателство за антикорупционните усилия на управляващите по време на европредседателството.Но без да са пресметнатите щети, които десетки фирми ще понесат.

Истинската причина  зад този законодателен напън обаче е, че се търси  нова възможност за придобиване на апетитни активи, които са останали  под контрола на свързани с прокудения от властовата схема Цветан Василев.

Паралелно с това се трупат  аргументи срещу него по заведеното от Василев дело в САЩ  по закона "Магнитски", както и по арбитражния спор във Вашингтон по иска на Оманския фонд срещу България. С него един от основните акционери в КТБ претендира за обезщетение в размер на повече от 150 млн. евро, с което България да покрие загубата на отнетите му активи. 

 

 


Илиян Василев:


"ГЕРБ клекна пред ДПС и заедно ПатрЕотите одобриха закон, с който се оправдава кражбата на активи от КТБ на Пеевски. Нищо от това, което се приема, не засяга сделките и далаверите с неговото - на Корпулентния, участие. Целта на този закон е да измъкне Пеевски и ДПС от отговорността за фалита на банката, да даде основание за легитимиране на неговите "завоевания" от активите на КТБ и НАЙ-ВЕЧЕ да го имунизира спрямо наказателно преследване в чужбина, като даде на защитната теза аргумента, че парламентът е определил в закон, че КТБ - още преди съда, е финансова пирамида и прочие квалификации. А Корпулентният дори, виж, е бил и инициатор. Другите са обслужващ екип.

Лично Борисов е натиснал БНБ да одобри Пеевския купувач на Общинска банка. Тандемът Пеевски - Борисов - Цацаров, изглежда, неразбиваем. Изглежда. Както писах преди много време - ГЕРБ, ДПС, да не говорим за ПатрЕотите, са различните канали за изразяване и обслужване на Пеевски и модела КОЙ. До това се докараха Гражданите за Европейско развитие на България - да обслужват, вече дори и инициативата не е тяхна. И гражданите - граждани, и европейското развитие - европейско, и България - на Пеевски. И всичко в резултат на една знаменателна среща на Борисов с Доган, която е станала след прословутата му среща с Решетинков."

Facebook logo
Бъдете с нас и във