Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Бетонираха плоския данък

Парламентарната бюджетна комисия окончателно отхвърли предложението плоският данък да бъде заменен отново от прогресивен. Предложението бе внесено от БСП между двете четения на пакета данъчни промени за 2017 година.

Депутатът от левицата Георги Търновалийски внесе това предложение с мотива, че е време плоският данък да бъде заменен с прогресивен. Той изтъкна, че плосък данък се използва изключително ограничено в повечето европейски страни. Смятаме, че облагането чрез него е несправедливо, подчерта социалистът.

Колегата му Румен Гечев обяви, че съобщава две унищожителни негови характеристики. "Няма развита страна в ЕС или извън него, където разчитат на плосък данък. Това е данък за всички доходи, като при него няма данъчно освобождаване", подчерта той.

На противоположната позиция застана Васил Тодоров от БТПП, който бе категоричен, че няма да подкрепи предложението на БСП. По думите му в случая не ставало дума за редакционни промени. "Освен това трябвало да се съобразим и с политическата ситуация в страната. Имаме правителство в оставка, както и парламент, който ще функционира още два месеца. Не може да се вземат такива драстични решения без обществен дебат и без оценка на въздействието им", подчерта представителят на Палатата.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова също отхвърли предложението на левицата. Според нея в последните месеци от работата на парламента една група от 38 депутати искала ключова промяна на данъчната система в България. Тя изтъкна, че по този начин БСП си правела предизборна кампания.

Депутатите в комисията отхвърлиха и задължението за подаване на данъчни декларации по електронен път от физически лица. Според народния представител от Патриотичния фронт Християн Митев на много места в страната нямало достъп до интернет. Митев уточни, че няма и как да бъдат задължени гражданите да ползват интернет.

На свой ред представителите на приходната агенция поеха ангажимент да се създадат специални работни места в офисите им и в пощите, където да се помага на гражданите да подават декларациите си по електронен път.       

Все пак повечето депутати решиха, че задължителните електронни декларации за гражданите трябва да бъдат въведени догодина. "Ако ни докажете, че малка част от декларациите догодина са подадени на хартия, ще променим закона", заключи Менда Стоянова.

От друга страна, членовете на бюджетната комисия задължиха юридическите лица да подават данъчните си декларации само по електронен път. Това ще започне през 2018 година. Народните представители се обединиха около идеята, че повечето фирми имат счетоводство, електронен подпис и всички необходимости за тази дейност. По този начин от НАП щели да докажат, че могат да създадат временни офиси по малките населени места, които после да се ползват и от гражданите.

Комисията одобри и т.нар. данък "покойник". Депутатите единодушно гласуваха възможността на наследниците на починало лице да подават данъчна декларация, ако пожелаят. От приходната агенция поясниха, че декларацията е улеснение както при възстановяване на надвнесена сума, така и при установяване на дълг.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във