Банкеръ Daily

Финансов дневник

Берлин очаква милиарди от облагането на свръхпечалбите

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че правителството ще получи огромни приходи от планирания данък на извънредните приходи на енергийните компании в резултат на "космическите" цени на горивата. В интервю за държавната телевизия ZDF на 4 септември Шолц каза, че очаква "много, много милиарди" евро от мярката, ако фирмите продължат да се възползват от разстроените европейски пазари на електроенергия и средствата ще бъдат използвани в подкрепа на потребителите, поразени сериозно от галопиращата инфлация.

Коалиционният кабинет на Германия представи през уикенда пакет в размер на 65 млрд. евро, който трябва да помогне на гражданите и на компаниите да се справят с растящите цени на енергията, която се очаква да продължи да поскъпва през идните месеци след като Москва изключи изцяло подаването на синьо гориво по "Северен поток 1" и принуди потребителите да търсят алтернативни източници. Шолц каза, че Берлин е планирал да прекрати изцяло руските газови доставки още през декември и обещава страната му да направи това през зимата. 

Новият пакет е значително по-голям от предишните два и предвижда мерки за най-уязвимите жители и данъчни отстъпки за бизнеса с голямо електропотребление. Работещите на трудов договор ще получат еднократна енергийна помощ от 300 евро, а семействата - еднократен бонус от 100 евро на дете - сума, която ще е двойно по-висока за получаващите ниски доходи. През идните няколко години грубо по 12-13 млрд. евро годишно ще се харчат за субсидиране на обновяването на старите сгради. Германските домакинства обаче ще трябва да плащат почти по 500 евро повече за газ годишно след въвеждането на данъка, който трябва да помогне на енергийните дружества, включително "Унипер" и други вносители, да покрият допълнителните разходи за замяна на руските доставки. Този налог влиза в сила на 1 октомври и ще е валиден до април 2024-а. Междувременно, около 9 хил. компании с висока консумация на енергия ще получат данъчни отстъпки в размер на 1.7 млрд. евро.

Последният пакет качва общата сума, насочена за облекчаване на енергийната криза, на почти 100 млрд. евро след като Берлин похарчи близо 300 млрд. евро за интервенции, които да задържат на повърхността германското стопанство по време на пандемията от коронавируса.

Във видео-обръщение в нощта на 3 септември украинският президент Володимир Зеленски предупреди европейците да очакват тежка зима след като "Газпром" затвори "Северен поток 1". А след като страните от Г-7 обявиха плановете си за ценови таван на руския петролен износ, Кремъл каза, че ще спре да продава черно злато на държавите, въвели въпросния лимит.

И други европейски страни планират подобни на германските мерки.

Правителството на Италия одобри през август нов пакет в размер на 17 млрд. евро, който да помогне на домакинства и фирми да се справят с галопиращите цени на енергията и на потребителските стоки. С него Рим удължава действието на съществуващите мерки за редуциране на сметките за електричество и природен газ за семействата с ниски доходи, както и на "системните" налози и през четвъртото тримесечие. Намалението на акцизите за горивата на колонките на бензиностанциите, което трябваше да изтече на 21 август, е удължено до 20 септември.

Финландия и Швеция също информираха на 4 септември, че планират милиарди евро за гарантиране на ликвидността на енергийни компании в страните си след изключването на "Северен поток 1". Хелзинки ще предложи 10 млрд. евро, а Стокхолм - 250 млрд. крона (23.2 млрд. евро).

Междувременно, вече се появиха първите слаби признаци за недоволство от ненормалната ситуация.

Около 70 хил. души, по данни на полицията, са излезли по улиците на Прага на 4 септември, за да протестират срещу високите цени на енергията и да призоват за край на санкциите срещу Русия. Те са били основно привърженици на крайно десни и крайно леви партии.

Стотици протестиращи е имало и в североизточния германски град Лубмин, където е терминалът на газопровода "Северен поток" от Русия. Те са поискали зелена светлина за "Северен поток 2", блокиран от германския кабинет след руското нахлуване в Украйна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във