Банкеръ Daily

Финансов дневник

Берлин няма план за сливането на Deutsche Bank и Commerzbank

Германският финансов министър Олаф Шолц заяви днес, че не е направил никакви предвиждания за разходи, свързани с евентуално сливане на Deutsche Bank и Commerzbank в неговите бюджетни планове, предаде Ройтерс.

"Германското правителство ще се информира относно преговорите по сливанията, но всяко решение ще трябва да бъде взето от самите банки", обясни Шолц. 

Той отново подчерта, че Германия се нуждае от солиден банков сектор.

Управителният съвет на Deutsche Bank се съгласи да проведе разговори с конкурентa си Commerzbank за евентуално сливането по-рано този месец. Спекулациите за евентуално сливане между двете най-големи германски банки вървят от месеци, но се засилиха през мандата на финансовия министър Олаф Шолц, който подкрепя силните институции.

Шефът на Commerzbank Мартин Зилке заяви през февруари, че спекулациите за сливане са „разбираеми“. Двете най-големи германски банки  се борят още да се върнат към устойчива рентабилност, след глобалната финансова криза. Разговори за сливане се водеха разговори за сливане през 2016, но бяха прекратени, след като кредиторите решиха да се съсредоточат по отделно върху своето преструктуриране.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ръководството на Deutsche Bank и Commerzbank трябва да решат дали техните планове за сливане имат смисъл. По този начин тя дистанцира правителство си от тази мегасделка.

Според Bloomberg, на срещата на върха Global Solutions в Берлин, Меркел е обявила, че плана за сливане на двата най-големи кредитора в Германия е въпрос най-вече на частния бизнес. Канцлерът на Германия обаче е потвърдила, че правителството ще обсъди възможната консолидация заради акционерното си участие от 16% в Commerzbank.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във