Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Берлин натиска за "Европейски монетарен фонд"

Волфганг Шойбле (вляво) и Пиер Московиси

Правителството на Германия продължава да настоява на създаването на Европейски монетарен фонд (ЕМФ). Но се сблъсква с решителната съпротива на Европейската комисия, която не иска да отстъпи дори частица от отговорността си за оценка на финансите на еврозоната, съобщава германския "Тагесшпигел".

Тлеещата разпра е за Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), който налива милиарди евро в третата спасителна програма за Гърция. Германският канцлер Ангела Меркел и финансовият й министър Волфганг Шойбле искат да модернизират и да моделират базираната в Люксембург структура по подобие на МВФ, създавайки собствен европейски аналог на световния кредитор, който да упражнява надзор върху финансите на всички държави от еврозоната. Тази идея обаче се сблъсква с категоричното несъгласие на еврокомисаря по икономическите въпроси Пиер Московиси, защото контролирането на бюджетите на страните от блока на еврото е в компетенцията на Брюксел. Французинът беше в Берлин на 7 март и, между другите си срещи, обмени мисли по темата със заместника на Шойбле - Йенс Спан, и с германския парламентарист Ралф Бринкхаус. По всяка вероятност Московиси ще продължи да настоява за институционално участие в ЕМФ, защото смята, че фондът не трябва да е "напълно технократска структура".

Досега ЕК оценяваше бюджетните политики на членовете на еврозоната с политическа снизходителност и търпимост, проявена през 2015-а към Франция и Италия. Тогава двете държави получиха отсрочки, за да "покрият" изискванията за бюджетен дефицит и публичен дълг на Пакта за стабилност и растеж. На моменти обаче тези реверанси идват в повече на вкуса на германците. Затова Меркел и Шойбле предпочитат варианта за превръщане на сегашния спасителен европейски фонд в пълноценна институция, която да оценява финансите на 19-те страни от еврозоната. В случай на успех това би била значима крачка в развитието на общността съобразно вижданията на Берлин.

Официални представители на германското правителство са убедени, че създаването на Европейски монетарен фонд ще предотврати бъдещи трусове в еврозоната. Защото е налице реална опасност, че след приключването на текущата спасителна програма за Гърция обременената с дългове държава ще има нужда от четвърти спасителен пакет от кредити, в който МВФ ще откаже да се включи.

Със становището на официален Берлин не е съгласен Свен Гийголд - представител на германската партия на зелените в Европейския парламент. Той се опасява, че прерастването на европейския спасителен фонд в монетарен ще заобиколи ЕП и ЕК. Гийголд предупреждава, че германските власти "подценяват институциите на ЕС" и критикува и бившия председател на ЕП и основен съперник на Меркел - Мартин Шулц, че не е взел отношение по въпроса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във