Банкеръ Daily

Финансов дневник

Берлин настоява за ускоряване на затлачените реформи в Банковия съюз

Германският финансов министър Олаф Шолц заяви неотдавна, че министрите на финансите на ЕС трябва да ускорят застоялите преговори за банкови реформи - проект, известен също като Европейски банков съюз. Според Шолц всички страни трябва да се раздвижат, за да се постигне  компромис.

"В крайна сметка идеята е да не "циклим"  само на един въпрос. Ако искаме да реформираме Банковия съюз, не бива да  се занимаваме само с  въпроса  за Европейската схема за гарантиране на влоговете", обясни Шолц, цитиран от "Ройтерс". 

Още през ноември 2019 г. социалдемократът предложи Германия да направи ключова отстъпка при реформите в Европейския банков съюз. Шолц иска Берлин да подкрепи създаването на единен механизъм за гарантиране на влоговете в рамките на Банковия съюз. Ще рече -  всички страни членки да подкрепят финансово защитата на депозитите при фалит на банка.  

Европейска схема за застраховане на депозитите в банките от еврозоната бе предложена още през 2015 г. Тя е част от по-широкия обхват от мерки за задълбочаване на икономическия и паричен съюз, но все още е в процес на оформяне заради дискусии, препирни и липса на консенсус. Засега е налице единствено системата от национални схеми за гарантиране на депозити до 100 000 евро, регулирана от Директива 2014/49 на Европейския съюз. 

Очаква се България да е в периферията на този дебат, въпреки че е част от недовършения европейски банков съюз и от механизма ERM II - чакалнята на еврозоната. Все пак страната ни не е въвела еврото,а  най-ранната възможна дата за това е 2024 година, поне според прогнозите на рейтинговата агенция "Фич". 

От 1 октомври 2020 г. ЕЦБ ще отговаря за прекия надзор над  значимите институции в България и общите процедури за всички контролирани субекти, както и за надзора върху по-малко значимите институции. Междувременно ЕЦБ извършва оценка, за да определи кои банки отговарят на критериите да бъдат класифицирани като значими институции.

Банковият надзор на ЕЦБ и Българската народна банка се подготвят за плавен преход към новия надзорен режим, а  Българската народна банка ще има представител в надзорния съвет на ЕЦБ със същите права и задължения като всички останали членове, включително правото на глас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във