Банкеръ Daily

Финансов дневник

Берлин е платил милиарди за внос от Русия

Вносът на руски стоки в Германия е оценен на 2.9 млрд. евро през юли, показват официалните статистически данни, публикувани на 12 септември. Стойността на юлския германски импорт от Русия е с 10.2% по-висока в сравнение със същия месец на 2021-а, информира германската федерална статистическа служба. Този скок се отдава основно на по-високите цени, основно в енергийния сектор, защото спрените руски газови доставки по "Северен поток" качиха сметките за електроенергия на домакинствата и бизнеса в най-голямото европейско стопанство.

През юли Берлин е внесъл руски суров петрол и природен газ на стойност 1.4 млрд. евро, което представлява 1.6% увеличение на годишна база, става ясно от информацията на статистиците. Импортът на руски кокс и на петролни продукти се оценява на 0.5 млрд. евро - ръст от 72.5%, а вносът на руски въглища е скочил повече от два пъти - до 0.3 млрд. евро.

Въпреки че стойността на германския импорт от Русия е нараснала, Германия все пак е успяла да редуцира общото количество стоки, внесени от руската държава, през юли с 45.8%, показват официалните данни.

Същевременно, германският внос за Москва е паднал с 56.8% като стойност, след като Германия разшири съществено експортния си бизнес със Съединените щати и с най-близките си европейски съседи Франция и Нидерландия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във