Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Бенк ъф Инглънд" качи ударно лихвите

Английската централна банка направи най-голямото лихвено увеличение за последните 27 години и предупреди, че Обединеното кралство върви към рецесия, която може да продължи повече от година под натиска на препускащата инфлация. Банковите парични стратези качиха базовата лихва на Острова с 50 базови пункта на официалното си съвещание на 4 август и тя вече е 1.75 процента. Решението бе подкрепено от осем от общо деветте члена на паричния комитет на институцията, който обеща също да действа безкомпромисно и в бъдеще, ако се налага, и да направи сходни по големина лихвени увеличения и на следващите си събирания.  

Лихвеният акт на "Бенк ъф Инглънд" се случва ден след като водещ британски икономически институт предупреди, че страната вече е в рецесия, която ще продължи поне две тримесечия и че клони към стагфлация. Официални представители на властта пък прогнозира, че Обединеното кралство ще навлезе в рецесия през четвъртото тримесечие и тя ще продължи през цялата 2023-а. Ако тези предвиждания се сбъднат, това ще е най-продължителното охлаждане на британското стопанство от последната финансова криза през 2008-а. Очакванията на икономистите са БВП да се свие с общо 2.1 процента.  

"Бенк ъф Инглънд" повиши на 13.3% и прогнозата си за върховата стойност на инфлацията, която вероятно ще е през октомври, заради скока на газовите котировки и предупреди, че цените ще се задържат завишени през цялата идна година. Това ще задълбочи и кризата за издръжката на живота, като реалните доходи, с които ще разполагат домакинствата, ще паднат най-много от почти 60 години насам.

Дори след милиардите британски паунда, налети от британския кабинет в подкрепа на борещите се с поскъпването домакинства, бюджетите им ще олекнат с около 5% до края на 2023-а, като доходите ще спадат и през тази и през идната години. Прогнозите, основани на поскъпването на енергийните сметки със 75% - до около 3500 брит. паунда през октомври, показват мащаба на предизвикателстата, с които ще се сблъска бъдещия британски премиер. 

Освен увеличението на лихвените проценти, "Бенк ъф Инглънд" обяви и плановете си за редуциране на огромните си вложения в правителствени облигации, които натрупа по време на кризата. Активни продажби на книжа - първите, осъществени от голяма централна банка, вероятно ще започнат през септември и ще са от порядъка на 10 млрд. паунда на тримесечие. В комбинация с дълга на падеж, английските централни банкери очакват инвестициите им в държавни облигации да спаднат с около 80 млрд. паунда през първата година от програмата. Продажбите на далеч по-скромните наличности от корпоративни книжа ще тръгнат през седмицата с начална дата 19 септември, обяви още "Бенк ъф Инглънд". 

Прогнозите на английските централни банкери, основани на допускането, че лихвите ще се качат до максималните 3% през 2023-а, показват, че националното стопанство ще се свие с около 1.25% през 2023-а и с още 0.25% през 2024-а. Безработицата ще скочи до 6.3% до 2025-а. Инфлацията ще се задържи на 9.5% и през третото тримесечие на 2023-а, след което бързо ще падне до целевите 2% годишно в резултат на пресушеното от инфлацията потребление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във